Májusi program: préselje magát rokokó halcsontos fűzőbe!A XIV. Lajos korától uralkodó francia divat magyar öltözködéskultúrára gyakorolt hatását mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum következő kiállítása, amely A szépség óhajtása címmel május 22-én nyílik majd. Az Öltözködéskultúra az 1700-1815 közötti Magyarországon alcímet viselő tárlaton a barokk, rokokó, klasszicista és empire jegyeket viselő ruhák, cipők, sálak és egyéb kiegészítők kapnak helyet - olvasható a múzeum ismertetőjében. A májusban nyíló tárlaton enteriőrök, portrék és tetszetős tárgyak segítségével nem csupán a francia divat magyar viseletre gyakorolt hatását mutatják be, hanem a kor atmoszféráját is a múzeum termeibe varázsolják a szervezők. A hölgy látogatók például a halcsontos fűző, a férfiak a napóleoni selyem nyakkendő viselésével is megismerkedhetnek, kiállítják a férfi és nő közötti vonzalom jelzésére is használt legyezőket, de díszszablyákat és az egykor divatos extrémitást, a művádlit is bemutatják majd a tárlaton.

A kiállításhoz - amelyet a múzeum öt-hat évvel ezelőtti, nagy sikert aratott tárlata, A szépség dicsérete egyfajta folytatásának szánnak - szabadtéri program is kapcsolódik: a kertben kialakított útvonalakon a kor magyar szerelmi lírájából kap - útvonaltól függően - pajzán vagy szelíd ízelítőt a látogató. Az augusztus elejéig látható tárlaton a múzeum textilgyűjteményéből színes selyemruhák, francia udvari és magyar díszruha, a XVIII. század végén divatos, görögös, illetve a lenge empire ruhák kerülnek a termekbe. A Magyar Nemzeti Múzeumban jelenleg két időszaki kiállításra várják a közönséget: a január végén nyílt Hölgyek palettával című magyar nőifestő-tárlatot és a február elején nyílt Családi ezüst - Asztali ezüstök a 18-19. századból című kiállítást március 24-ig láthatják az érdeklődők. (forrás: MTI, illusztráció: Northfoto - részlet a Marie Antoinette c. filmből)
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.