Varázslat? Száz éves a Converse cipő!

Idén száz éves a legmenőbb tornacipő, úgyhogy ünnepeljünk együtt! Készítsünk közösen képgalériát, amely mindenki legkedvencebb Conversét tartalmazza. Harry Potter már beküldte az övét, tehát ön se habozzon: fotózzon, küldje be címünkre (tejbenvajban@mail.velvet.hu) és örüljünk együtt, hogy létezik időtálló divat.

Addig is néhány érdekesség a csodálatos lábbeliről, amiket az Usa Today szedett össze azzal kapcsolatban, mitől és főleg kitől lehet egy egyszerű tornacipő száz évig a legmenőbb az összes között.


1) A zenészek szerint is menő

A hetvenes években a Ramones emelte a Converse cipőt az egekbe, bár korábban már a Beatles és a Beach Boys is feltűnt egy-egy ékesebb darabban. Ma mindenki hordja, aki csak teheti: Converse fan Avril Lavigne, Amy Winehouse, a rapper Common, de még Paul McCartney is ebben grasszál a 2007-es iTunes reklámban.

2) A tévések szerint is menő

A világtörténelem legjobb, Converse-cipőket is tartalmazó tévéműsora kétséget kizáróan a Miért éppen Alaszka? volt. De mostanság a Hősök is ilyenben járnak, sőt, a BBC rekorddöntő hosszúságú és népszerűségű sci-fi-sorozatában, a Doctor Who-ban is feltűnik időnként.

3) A filmesek szerint is menő

Az 1976-os Rockyval egyenesen Oscarban is részesült már a Converse: Sylvester Stallone híres edzős jeleneteihez egy pár fekete Converse-t választott a jelmeztervező. De már jóval korábban, a West Side Storyban, 1961-ben is nagy figyelmet kaptak ezek a cipők, hozzátartoztak ugyanis a két rivális banda közül az egyik (Rakéták) "egyenruhájához". Nemrégiben Sophia Coppoláról még cikkeztek is, amikor remek Mária Antoinette-filmjében Converse-cipőt adott a botránykeltő királynéra. Mert hiába száz éves a márka, azért a Nagy Francia Forradalom előtt ugyebár még nem létezett.

4) A Nike szerint is menő

1908-ban bizonyos Marquis M. Converse alapította meg gumitalpú lábbeliket ontó gyárát. A dolgok már kezdettől fogva jól mentek, de az első igazán nagy siker 1917-ben érkezett az All Star kosárlabda-cipő bevezetésével, amit 1921. óta Chuck Taylor kosárladbázó és egyben Converse-alkalmazott neve fémjelez. Aztán az 50-es, 60-as évek aranykorszakát hosszú válság követte, aminek a vége az lett, hogy 2001-ben a cég csődöt jelentett. A megmentő az egyik legnagyobb rivális volt: 2003-ban a céget mindenestül felvásárolta a Nike.

5) Ön szerint is menő

Hány pár Converse-szel rendelkezett ön az elmúlt száz évben? Ha szavaz, megtudhatja, a mi olvasóink körében is olyan népszerűségnek örvend-e a Converse, mint a világsztárok között. És természetesen a fényképek mellett hozzászólásokat is várunk arról, hogy ön szerint az egyszerű, gyakran mégis több tízezer forintért kínált cipők valóban kiérdemelték-e ezt a frenetikus sikert. (Itt olvasható a Converse-tisztítással kapcsolatos korábbi posztunk.)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek