Divatszótár: a prêt-à-porter nem bordás atléta

Divatszótárunkban a prêt-à-porter, azaz a kész viseletet fogalmát igyekszünk kifejteni. A kifejezés hallatán jó ideig egy rostos arcú nő jutott az eszembe, aki kitérdesedett kockás nadrágot és bordás férfiatlétát visel vietnámi papuccsal. Valószínűleg a nyolcvanas években alakult ki az a kép, hogy a tömeggyártással előáállított ruha rövidesen szétesik, a divatházak csak a gazdag vevők kedvéért hajlandók bevetni a tartósabb anyagaikat és kreativitásukat.

Azóta a legnívósabb divatházak is készítenek kisszériás konfekciót és ready to wear kollekciót – a bevételük java az utcai viseletre szánt ruhákból származik - is amellett, hogy a műalkotásnak szánt, és presztízsteremtő, de alapvetően nem hordható ruháikat egymásnak bemutatják. A több méretben kapható, tömeggyártott prêt-à-porter tükrözi a tervező szemléletét, a márka jegyeit, az aktuális divatot, elvileg kényelmes, és a felhasznált anyagokat tekintve könnyen kezelhető.

A divatházak évente kétszer bemutatják a kész viseleteiket az haute couture bemutatók időszaka előtt és jellemzően a divat központjaiban, Párizsban, New Yorkban, Londonban, Milánóban, Los Angelesben és Tokióban. A héten zajló Párizsi prêt-à-porter Divathéten az előttünk álló őszi-téli szezonra szánt konfekciót mutatják be. Úgy tűnik, nem lesz túl színes telünk, az egyhangú színvilágot némi lilával és türkízkékkel dobják fel, vagy óriási kalapokkal, mint arra Viviane Westwood gondolt.

Ha az haute couture jelentésére is kíváncsi, olvasson itt. Milyen érthetetlen divatkifejezésekről tud még?

Oszd meg másokkal is!
Mustra