Nézze meg, hogy festi ki magát egy gésa!

Az alábbi, tizenkétperces videót idén márciusban tették fel a Youtube-ra, azóta több mint százötvenezren látták. A filmet egy cambridge-i kulturális antropológus, Alan Macfarlane jegyzi, aki egy Japánról szóló kulturális tévésorozat darabjaként foglalkozott a kiotói gésák, illetve gésatanoncok, vagyis a maikók és geikók kultúrájával. A videón látható, hogy készül a hagyományos smink: a hófehér arc, a vörös rúzs, valamint a sötét szem- és szemöldökkontúr. A gésák sminkje évszázadok hagyományait őrzi. A hierarchia az arcfestésükön is tetten érhető, és ha igazi gésa sminket akarunk készíteni, tartsuk be azokat a szabályokat, melyek alapján a gésa korát és a társadalmi létrán elfoglalt helyét be lehet azonosítani. A fiatal maikó szája például festetlen, az idősebb gésa sminkje pedig kevésbé természetellenes, alapozása bőrszín is lehet. A szabályok alapján a videó egy fiatal gésát mutat.

 

A gésa japán kifejezés, jelentése: professzionális szórakoztató. A fiatal lányok képzése még a kamaszkor előtt megkezdődik, amikortól fogva megtanulják a művészeti elemeket, amelyekre szükségük van mesterségük gyakorlásához. Csak az kapja meg a gésa címet, aki a maga csoportjából a legképzettebb, és sikerrel tesz le egy szigorú vizsgát. A gésákról többek között itt és itt és itt és itt olvashat.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.