Divat a szocializmusban: válltömés, lódenkabát


A divat tudatos ellenzését, a munkászubbony és a traktoros ruha virágkorát követően, az 1950-es évek második felétől újra előtérbe került a nők, kiváltképp a dolgozó nők ízléses, csinos öltözködése, olvasható a Budapesti Történeti Múzeum honlapján. Október 11-én csütörtökön 17 órakor nyílik a Divat a szocializmusban című kiállítás a Budavári Palotában. A vetítőteremben korabeli filmhíradó részletek idézik fel a korszak eseményeit, hangulatát. A január 14-ig nyitva tartó kiállításon harminc ruha, több mint száz kiegészítő (kalapok, kendők, lábbelik, táskák, kesztyűk, harisnyák, bizsuk), valamint közel kétszázötven dokumentum (fotók, rajzok, plakátok, meghívók, divatlapok, katalógusok) elevenítik fel a nézők számára a szocialista divat világát.

A korszak divatját befolyásoló állami intézmények felvállalták a divat közvetítését. Munkáik, a reprezentatív divatbemutatók kollekciói ékesen bizonyították itthon és külföldön is, hogy a vasfüggönyön túl is van módi, a Pesti Nő felveszi a versenyt párizsi riválisaival. A szocialista divat kirakatként szolgált a világ felé, éppúgy, mint honfitársaink számára. Eszközként használta a politikai vezetés arra, hogy elhitesse népgazdaságunk jól működik, fittyet hányva a panaszkönyvek bejegyzéseinek, s a kóros áruhiányról beszámoló belkereskedelmi jelentéseknek, olvasható a Budapesti Történeti Múzeum weboldalán. Mindenkinek nagyon ajánljuk, meg fog lepődni, milyen sok hasonlóság van a mai és szocialista divat között. További képek a kiállításról itt vagy itt.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.