A kaja olyan függőséget okoz, mint a heroin

A függőség viszonylag egyszerűen definiálható: valami, ami nélkül nem tudunk létezni, dolgozni, normális életet élni. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy néhány kábítószer, az alkohol, a koffein és a nikotin függőséget okoz, de hogy ez a kajával is fennáll, az azért valamilyen szinten meglepő.
  
Egy amerikai kutatásból most kiderült, hogy bizonyos gyorséttermi kaják éppolyan függőséget okoznak az agyban, mint az opiátok. A legdurvábbak ilyen szempontból a sajt, a cukor, a koffein, a sós kaják és egyes húsok, amik az agyra pont olyan hatással vannak, mintha drogoznánk, azaz boldogsághormont termelnek. A sajt hasonló hatással van az agyra, mint a heroin, a csoki viszont pörget, hatására pedig dopamin szabadul el a szervezetben.  


Szakértők szerint nem véletlen, hogy az akciós menük a gyorséttermekben mindig tartalmaznak sültkrumplit vagy koffeines üdítőt, esetleg fagyit, vagy még egy szendvicset, de soha nem salátát. Ezzekkel lehet ugyanis igazán függővé tenni a fogyasztókat.

Pszichiáterek szerint előbb-utóbb muszáj lesz a kaja bűvköréből kikerülni, mert ugyan a drogozás jelei sokkal hamarabb jelentkeznek, hosszútávon a túlsúly is életveszélyes. Számunkra a legtanulságosabb mégis a következő megállapítás volt: a heroin fizikai függősége két-három nap alatt elmúlik, a koffeinnek viszont legalább négy nap kell.   
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.