Mit tegyünk, ha csíkos a bőrünk?

A terhességi csík elnevezés voltaképp félrevezető, striák már a tinédzserkorban is kialakulhatnak hirtelen növekedés vagy a hormonok szeszélyes játéka következtében.
 
A striákat végleg elmulasztani szinte lehetetlen, de csökkenteni lehet a vizuális hatást. Mint szakértőnktől megtudtuk, nem kell mást tenni, mint rugalmasítani a bőrt.
 
A stria voltaképp ugyanis a bőr kötőszövetének a szakadása. A kollagén és elasztin rostok sérülnek a bőrben, ezeket kell regenerálni és folyamatosan rugalmasan tartani – tudtuk meg kozmetikai tanácsadónktól, Harangvölgyi Annától.
 
A csíkok, vagyis striák kétféleképpen alakulhat ki tinédzserkorban: hízással vagy azzal, hogy hirtelen növésnek indul a tinédzser (utóbbi esetben a hormonok is hozzájárulhatnak a striák kialakulásához, az ekkor szerzett csíkok egy része azonban később eltűnhet). 
 
Csodakrém nem létezik, de érdemes használni krémet, hogy ne szakadjon tovább a bőr. Krémekkel azért nem lehet eltűntetni a csíkokat, mert nem tölti fel a bőrt, ám használata mégsem teljesen haszontalan, mert aki hajlamos rá, annak folyamatosan rugalmasítania kell bőrét. A krémet úgy kell alkalmazni, mint a testápolót: naponta reggel-este kenjük vele a problémás bőrfelületet. Fontos, hogy olyan krémet válasszunk, ami jó sűrű, nagyjából, mint a rágógumi.
 
A terhesség alatt szép számban szert lehet tenni striákra, ezek már alattomosabbak, mint a tinédzserkoriak: vastagabbak, lilák, akár egy centi szélesek is lehetnek. A még könnyen eltűntethető csíkok frissek, onnan lehet felismerni őket, hogy pirosak vagy rózsaszínek. 
 
A stria tinédzsereknél elsősorban a combon és a fenéken jelentkezik, de már ekkor megjelenhet akár a hason is, mely a terhesség után különösen problémás terület.  A karon és a mellen szimpla hízástól, de akár hormonális hatásra is kialakulhat, tehát bármikor, amikor a test térfogata változik. És hozzájön még a hajlam.
 
A krémen kívül léteznek speciális szépészeti beavatkozások, melyek annyira komplikáltak, hogy csak felsorolás szintjén foglalkozunk velük.
 
A vákuum fokozza a nyirokkeringést és serkenti az új bőr termelődését (lásd illusztráció).
 
A testcsiszolás is az új bőr képződését segíti, csökken a csík mélysége, az újakat vagy vékonyakat ezzel az eljárással akár el is lehet tüntetni.
 
Az úgynevezett villanó fény eljárás egy kollagénstimuláló program, a fény egészen addig a szövetrészig hatol le, ahol a bőr képződik. Rendszerint a csiszolással együtt alkalmazzák.
 
És létezik két, teljesen új módszer is, a lézeres eljárás és a mezoterápia. Mindkettő lényege, hogy úgynevezett hyaluronsavat és rugalmasító kollagén stimuláló anyagokat juttat a bőrbe és kipótolja a szövethiányt, azaz feltölti természetes anyagokkal.
 
Ha úgy döntünk, halványítani szeretnénk csíkjainkat, egy hosszabb kezelésfolyamra számítsunk, de nem kell megijedni, három hét után már megmutatkoznak a változás első jelei, bíztat mindenkit Harangvölgyi Anna.
 
 
(Szakértőnkről további infó itt.)
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra