Január 17-én Budapesten teaszemináriumot tartott Stephen Twining, a Twinings képviselője a cég fennállásának háromszázadik évfordulójának alkalmából. A sajtóeseményen egyebek mellett az is kiderült, hogyan kell teázni. Íme a knowhow lépésről-lépésre.
1. Csak friss, jó minőségű teát használjon. A teát tárolja légmentesen záródó edényben, erős szagú anyagoktól távol.
3. Ügyeljen arra, hogy a teáskanna tiszta legyen! A teáskanna belsejében lerakódó csersav ugyanis keserűvé teszi a teát. (Tisztítási tipp: keverjen el két-három teáskanálnyi nátrium-bikarbonátot forró vízben, majd az oldatot öntse a teáskannába. Az oldat hatására a csersavlerakódás néhány óra múlva eltűnik.)
4. Melegítse elő a teáskannát. Öblítse ki a teáskannát meleg vízzel, így a teavíz tovább forró marad.
5. Ügyeljen a tea mennyiségére. Az alapszabály szerint személyenként egy teáskanál teát használjon. Amennyiben a teát teáskannában készíti el, a fenti mennyiségen kívül adjon hozzá még egy teáskanálnyi teát
6. Megfelelő ideig hagyja ázni a teát. Öntse a forró vizet a kannába, és hagyja ázni a teát a levelek nagyságától illetve a tea típusától (fekete/zöld/gyógytea/roiboos) függően 3-5 percig. A tea erősségét több vagy kevesebb tea használatával szabályozza, ne az ázás idejének módosításával!
7. Tálalás előtt keverje meg a teát. A hagyomány szerint háromszor jobbra, majd háromszor balra.
8. Frissen tálalja a teát. Ha a tea több mint tíz percig a kannában marad, veszít aromájából
9. Végül öblítse ki a teáskannát. A kannát hideg vízzel öblítse ki. Ne használjon intenzív illatú mosogatószert, és soha ne tegye mosogatógépbe a kannát.