Ez a mutatós mákosguba abban különbözik a hagyományos elkészítési módtól, hogy az angol „kenyérpudingok” mintájára a kalács (vagy kifli) egy sűrű, vaníliás, tojássárgájával gazdagított „öntetet” szív magába, ettől egyrészt még sokkal finomabb ízű lesz, másrészt szépen formára sül, így akár tortaformában, akár egyszemélyes tálkákban elegánsan tálalhatjuk. Mellé narancsos vaníliamártást kínálunk.
8dkg darált mák
10dkg porcukor
5dkg kristálycukor
6dl tej
2 tojássárgája
fél vaníliarúd kikapart belseje
10-12 szelet kalács
5dkg vaj
egy darab narancshéj
2ek méz
Narancsos vaníliamártás:
2dl tej
2dl tejszín
2 tojássárgája
fél vaníliarúd kikapart belseje
10dkg cukor
egy darab narancshéj
1ek narancslikőr (elhagyható)
A sütőt előmelegítem 180C-ra. A gubához a mákot összekeverem a porcukorral. A tojássárgáját kézi (vagy elektromos) habverővel fehéredésig keverem a kristálycukorral. A 6dl tejet a vanília kikapart magjával és a rúddal, valamint a darab narancshéjjal felmelegítem. Állandó keverés mellett a tojásos keverékre öntöm, majd azzal együtt visszaöntöm a lábasba, és valamelyest sűrűre főzöm. A vaníliarudat és a narancshéjat eltávolítom. Kivajazok egy tortaformát (vagy jénait), vagy egyszemélyes hőálló tálkákat. Következik a rétegezés: egy réteg kalács, erre a vaníliás „öntet”, ezt megszórom a cukros mákkal, néhány darabka vajat teszek rá, majd némi mézet csurgatok rá. Ezt addig folytatom, amíg van a hozzávalókból. A tetejére néhány forgács vajat teszek. 25 percig sütöm, amíg megpirul. Porcukorral meghintve, langyosan tálalom. Mellé narancsos vaníliamártást kínálok. Ehhez a vaníliával és a narancshéjjal felmelegítem a tejszínt és tejet. A tojássárgáját fehéredésig keverem a cukorral. Hozzáöntöm a meleg tejet, majd visszaöntöm a lábasba, és állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzöm. Végül hozzáadom a narancslikőrt.
Chili&Vanilia