Súlyos fertőzés terjed Magyarországon: zárlat alá vontak több települést

GettyImages-1333066869
Olvasási idő kb. 3 perc

Méheket fertőző betegség miatt rendeltek el zárlatot több, Szolnok környéki településen. A mézkészítés is tilos jelenleg.

Három magyar településen is felütötte a fejét a méhészetek legfenyegetőbb betegsége, a nyúlós költésrothadás. 

Méhegészségügyi zárlat alá került a nyúlós költésrothadás miatt  Rákóczifalva, Mihályilapos és Szolnok-Malomszög – írta meg az Agroinform.hu

@kisjuhaszkrisztian Minden méhész rémálma! Méhbetegségek: Amerikai nyúlós költésrothadás ellenőrzése #méhbetegségek #méhbetegség #nyúlósköltésrothadás #hunor #rajláda #méhraj #raj #méhészkalap #tüll #kaptár #méh #méhészet #méhész #méhecske #méz #savethebees ♬ eredeti hang - Kisjuhász Méhészet Ladánybene

A fertőzés miatt zárlatot rendeltek el

A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet alapján a méhbetegség megállapítását követően –a helyi zárlat alá vont fertőzött méhészet körül legalább öt km-es sugarú kör által határolt területre – a járási hivatal községi zárlatot rendelt el. 

Az érintett területen lévő méhcsaládok vándoroltatása a zárlat ideje alatt nem megengedett, más helyről méhekkel odavándorolni szintén tilos. Emellett a méhek termékeit, a betegséget terjesztő tárgyakat és anyagokat sem szabad kivinni a területről.

Baktérium a fertőzés oka

A nyúlós költésrothadást a Paenibacillus larvae nevű baktérium okozza. Ez a fertőző betegség a kifejlett méheket ugyan nem érinti, de a fiasításukat igen. A betegség rájuk nézve igencsak veszélyes. 

A legfeljebb háromnapos lárvák a táplálékukba kerülő spórák elfogyasztásakor fertőződnek meg a betegséggel. A fertőzésre a legfiatalabb, kevesebb mint 24 órás lárvák a legérzékenyebbek. A spórák az álca emésztőcsövében csíráznak ki, növekedni kezdenek, és elszívják az álcák testéből a tápanyagokat. A három napnál idősebb lárvákban a spórák már nem képesek kicsírázni.

A fertőzött lárvák általában azután pusztulnak el, hogy a sejteket lefedik. Az őket megfertőző baktérium vegetatív formája velük együtt elpusztul ugyan, de csak miután több millió spórát szétszórt, ezzel fertőzve további lárvákat – és akár további területeket. Éppen ezért a nyúlós kötésrothadás észlelését azonnal kötelesek a méhészek jelenteni, a terjedését pedig zárlat kihirdetésével akadályozzák meg. 

A z egyetlen védekezési lehetőség az, ha a méhészetet teljesen kiirtják, s a már leölt méhek mellett elégetik a méhészeti felszereléseket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek