Őrült módjára rohangál a kutyád vagy a macskád? Így tehetsz ellene

Sok gazdi számára ismerős jelenség, hogy kedvence az egyik pillanatban még teljesen normális, aztán hirtelen megkergül, és elkezd összevissza rohangálni a lakásban.

A kutyák és macskák őrült tempójú, mindenféle kontrollt nélkülöző szaladgálása elég ijesztő tud lenni, hiszen akár hosszú percekig is eltarthat, az ember pedig közben akaratlanul is arra gondol, hogy kárt tehetnek magukban vagy valami másban. De mi lehet a kiváltó ok, és érdemes-e közbelépni? A szakemberek szerint többféle magyarázat is lehetséges, de a legtöbb esetben nem kell aggódni miatta.

Nekik is ki kell ereszteni a gőzt

„Egyszerűen csak jól érzik magukat” – adott megnyugtató választ a kérdésre a LiveScience-nek José Arce, az Amerikai Állatorvosok Szövetségének megválasztott elnöke. Mint kiderült, ezeket az energiakitöréseket a szaknyelvben frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusoknak (FRAPs) nevezik, amelyek természetes reakciók, és nemcsak a háziállatoknál, hanem egyes vadállatoknál is megfigyelhetők.

A Dívány által megkérdezett állatorvos, dr. Bodó Andrea szerint a jelenség a kutyáknál leginkább azután fordul elő, ha előzőleg keveset tudtak mozogni (például be voltak zárva a kennelbe vagy a lakásba), de kiválthatja a gazdi felbukkanása, az etetés, a séta vagy a találkozás egy másik kutyával is, míg a macskák pusztán felesleges energiáik levezetésére használják, ami annak a jele, hogy egészségesek és boldogok.

A fiatalabb állatoknál gyakoribb, illetve az energikusabb fajtáknál is többször tapasztalható.

A LiveScience a kutyáknál szintén a kennelből való kiengedést vagy a gazdi érkezését jelöli meg elsődleges okként, hiszen az állat ilyenkor szabadjára engedheti energiáit az órákig tartó szunyókálás után. De hasonló izgalmat válthat ki náluk akár a fürdetés is.

Nincs baja, csak levezeti az energiáit
Nincs baja, csak levezeti az energiáitPhotoTalk / Getty Images Hungary

A macskák ebből a szempontból kicsit különböznek. Miközben a kölykökre inkább napközben jön rá az ötperc, addig a felnőtt egyedekre a legaktívabb időszakukban, hajnalban és napnyugtakor jellemző, gyakran a tisztálkodást vagy az alom használatát követően – viszont rövidebb ideig tart, mint a kutyáknál. Persze vannak egyedi esetek is. José Acre felidézi, hogy általában száraz táppal eteti macskáit, ám amikor alkalomadtán nedves eledelt ad nekik, attól is be szoktak indulni. „Nagyon boldogok és izgatottak lesznek tőle, fel-alá rohangálnak a folyosón és felugrálnak a kanapéra.”

A nyulak is csinálják

A viselkedésforma előfordul a borzoknál és az elefántoknál is, de a leglátványosabban a nyulaknál jelenik meg, akik a kerge periódus során a szaladgáláson túl látványos pördüléseket, szökkenéseket és ugrásokat produkálnak. A Journal of the American Association for Laboratory Animal Science folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány szerint a fajnál a túlpörgés egyértelműen az izgatottság számlájára írható.

Mivel a jelenség háttere kevésbé ismert, a gazdik hajlamosak félreérteni, így könnyen arra a következtetésre juthatnak, hogy kedvencük stresszes, vagy netán beteg lehet. A kutyáknál felmerülhet az obszesszív-kompulzív zavar, vagyis a kényszerbetegség gyanúja is, melynek hatására az állatok üldözni kezdhetik a farkukat vagy az árnyékukat, a padlót nyalogathatják, vagy a levegőbe kaphatnak, amikor nincs is ott semmi. Az eszeveszett rohangálás azonban önmagában még nem utal mentális problémára. Mégis ha kedvenced furcsán viselkedik és aggaszt, hogy biztos nincs-e baja, videózd le, majd mutasd meg a felvételt az állatorvosnak, tanácsolja Arce.

A szakember nem tud olyan esetről, amikor a futkosás súlyos sérüléssel végződött volna, ezért alapvetően nincs is szükség különösebb beavatkozásra. Maximum annyit érdemes tenned, hogy a biztonság kedvéért eltávolítod a törékeny tárgyakat az útból, séta közben pedig erősen tartod a kutya pórázát, nehogy véletlenül elszabaduljon. Amennyiben olyan helyre viszed, ahol a kitörés balesetveszélyes lehet (mondjuk ha hegyes, sziklás vidéken sétáltok), gondoskodj róla, hogy még előtte levezesd az energiáit.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra