Úri luxus vagy hasznos gép? A családod mérete dönti el

GettyImages-941699252

Összesen 13 márka 58 szárítógépét vizsgálta meg legújabb, laboratóriumi körülmények között végzett tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mutatjuk az eredményt.

A szárítógépek itthon is egyre nagyobb népszerűségének örvendenek, ami leginkább annak köszönhető, hogy alaposan felgyorsítják és leegyszerűsítik a frissen mosott ruhák szárítását. Ennek azonban ára van: egy ilyen készülékért gyakran több százezer forintot kérnek. Vajon megtérül a beruházás, vagy felesleges pénzkidobás az egész? Most kiderül!

Milyen esetben van értelme szárítógépre költeni?

Ha nagy a lakás, van benne szárításra használható helyiség, vagy az udvaron is tudsz teregetni, az egyesület szerint nem feltétlenül van értelme szárítógépre költened. Hasonló a helyzet akkor is, ha csak heti 1-2 alkalommal mosol, és/vagy kevés a szárítani való ruhád.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy egy ilyen gépnek helyigénye van, így nem fér el bárhol, fenntartása pedig extra költségként jelentkezik az energiaszámlán.

Amennyiben viszont nagy a család, így heti 3-5 mosás is összejön a háztartásban, az már tetemes mennyiségű teregetnivalót jelent, ezért egy kicsi lakásban, ahol nincs erkély vagy udvar, problémás lehet a ruhák szárítása – főleg, ha a falak hajlamosak a penészedésre. Ilyen esetben tehát indokolt lehet egy szárítógép beszerzése.

A szárítógép beszerzése heti 3-5 mosás esetén lehet jó döntés
A szárítógép beszerzése heti 3-5 mosás esetén lehet jó döntésDetry26 / Getty Images Hungary

Mit vizsgáltak a teszten?

A nemzetközi szervezetekkel közösen végzett teszt során a szakemberek elsősorban a szárítási és kondenzációs hatékonyság, az általános használhatóság, az energiafogyasztás és a zajszint tekintetében vizsgálták meg a szárítógépeket, de ellenőrizték például azt is, hogy mennyire könnyítik meg a ruhák vasalását, illetve milyen hosszú a ciklusidejük.

Mindegyik terméket pontosan ugyanazzal az automatizált módszerrel vizsgálták laboratóriumi körülmények között.

Mi lett az eredmény?

A mezőnyből – amelyben az árak 125 és 648 ezer forint között mozogtak – összesen 29 termék ért el legalább 70 százalékos összesített eredményt. Ezek közül a Sharp KD-NHH8S7GW2 típusjelű modellje bizonyult a legolcsóbbnak a maga 192 ezer forintos átlagárával.

A teszt szerint a legtöbb termék hatékonyan szárít, de a zajossággal akadnak bajok
A teszt szerint a legtöbb termék hatékonyan szárít, de a zajossággal akadnak bajokonurdongel / Getty Images Hungary

A kategória abszolút győztese a 648 ezer forintos átlagárú Miele TWL780 WP termék lett, ami kiválóan szárít, de kissé zajosan működik, és a ruhák gyűröttsége szempontjából is hagy némi kívánnivalót maga után. Ehhez képest a Bosch WQG233D1 készülék az összesített eredményt tekintve alig maradt el mögötte, miközben már 249 ezer forintért hozzá lehet jutni.

Ha a csendes működés fontos számodra, akkor a teszt alapján Whirlpool szárítógépeivel jársz a legjobban, az energiafogyasztással pedig egy friss modellnél aligha tudsz mellényúlni. Utóbbi tekintetében a vizsgálaton csupán három Candy és egy Klarstein termék mutatott kiugró értéket. A részletes eredmény (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra