Úri luxus vagy hasznos gép? A családod mérete dönti el

GettyImages-941699252

Összesen 13 márka 58 szárítógépét vizsgálta meg legújabb, laboratóriumi körülmények között végzett tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mutatjuk az eredményt.

A szárítógépek itthon is egyre nagyobb népszerűségének örvendenek, ami leginkább annak köszönhető, hogy alaposan felgyorsítják és leegyszerűsítik a frissen mosott ruhák szárítását. Ennek azonban ára van: egy ilyen készülékért gyakran több százezer forintot kérnek. Vajon megtérül a beruházás, vagy felesleges pénzkidobás az egész? Most kiderül!

Milyen esetben van értelme szárítógépre költeni?

Ha nagy a lakás, van benne szárításra használható helyiség, vagy az udvaron is tudsz teregetni, az egyesület szerint nem feltétlenül van értelme szárítógépre költened. Hasonló a helyzet akkor is, ha csak heti 1-2 alkalommal mosol, és/vagy kevés a szárítani való ruhád.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy egy ilyen gépnek helyigénye van, így nem fér el bárhol, fenntartása pedig extra költségként jelentkezik az energiaszámlán.

Amennyiben viszont nagy a család, így heti 3-5 mosás is összejön a háztartásban, az már tetemes mennyiségű teregetnivalót jelent, ezért egy kicsi lakásban, ahol nincs erkély vagy udvar, problémás lehet a ruhák szárítása – főleg, ha a falak hajlamosak a penészedésre. Ilyen esetben tehát indokolt lehet egy szárítógép beszerzése.

A szárítógép beszerzése heti 3-5 mosás esetén lehet jó döntés
A szárítógép beszerzése heti 3-5 mosás esetén lehet jó döntésDetry26 / Getty Images Hungary

Mit vizsgáltak a teszten?

A nemzetközi szervezetekkel közösen végzett teszt során a szakemberek elsősorban a szárítási és kondenzációs hatékonyság, az általános használhatóság, az energiafogyasztás és a zajszint tekintetében vizsgálták meg a szárítógépeket, de ellenőrizték például azt is, hogy mennyire könnyítik meg a ruhák vasalását, illetve milyen hosszú a ciklusidejük.

Mindegyik terméket pontosan ugyanazzal az automatizált módszerrel vizsgálták laboratóriumi körülmények között.

Mi lett az eredmény?

A mezőnyből – amelyben az árak 125 és 648 ezer forint között mozogtak – összesen 29 termék ért el legalább 70 százalékos összesített eredményt. Ezek közül a Sharp KD-NHH8S7GW2 típusjelű modellje bizonyult a legolcsóbbnak a maga 192 ezer forintos átlagárával.

A teszt szerint a legtöbb termék hatékonyan szárít, de a zajossággal akadnak bajok
A teszt szerint a legtöbb termék hatékonyan szárít, de a zajossággal akadnak bajokonurdongel / Getty Images Hungary

A kategória abszolút győztese a 648 ezer forintos átlagárú Miele TWL780 WP termék lett, ami kiválóan szárít, de kissé zajosan működik, és a ruhák gyűröttsége szempontjából is hagy némi kívánnivalót maga után. Ehhez képest a Bosch WQG233D1 készülék az összesített eredményt tekintve alig maradt el mögötte, miközben már 249 ezer forintért hozzá lehet jutni.

Ha a csendes működés fontos számodra, akkor a teszt alapján Whirlpool szárítógépeivel jársz a legjobban, az energiafogyasztással pedig egy friss modellnél aligha tudsz mellényúlni. Utóbbi tekintetében a vizsgálaton csupán három Candy és egy Klarstein termék mutatott kiugró értéket. A részletes eredmény (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra