Miért fintorgunk, amikor savanyú ízt érzünk?

GettyImages-1299004544

Amikor valami igazán savanyú ízűt eszel, az nem csak az ízlelőbimbóidra van hatással.

A fanyar íz miatt gyakran összerándul az egész arcod, és úgy általában is igen kényelmetlenül érzed magad. Ahhoz, hogy megértsük ennek okait, a messzi múltba kell tekintenünk. Ismereteink szerint a jelenség hátterében evolúciós beidegeződések állhatnak.

Ezért fintorogsz a savanyú íztől

Az ízlelőbimbóidat sanyargató, semmi mással nem összetéveszthető savanyú íz a nyállal keveredő savak által kiválasztott hidrogénionoknak köszönhető. Ezeknek a savaknak a jelenlétét a szád is érzékeli, ami drámai módon ütközik ki: az ízérzékelő receptoraid aktiválódnak, és egy automatikus elutasítási reakció részeként önkéntelenül grimaszolni kezdesz.

Valami hasonló történik akkor is, amikor erősen keserű vagy fűszeres ízekkel találkozol. Ez egyfajta védekező mechanizmusként működik, hiszen a kellemetlen íz a természetben általában annak a jele, hogy az elfogyasztani kívánt növény mérgező.

A babák reakciója elég beszédes tud lenni
A babák reakciója elég beszédes tud lenniChris Tobin / Getty Images Hungary

Bár a savanyú íz természetes módon fordul elő egyes gyümölcsökben, így a citrusfélékben is, más esetekben élelmiszer-eredetű megbetegedések veszélyeire hívhatja fel a figyelmet.

A romlott gyümölcsök és tejtermékek savat tartalmaznak, amitől savanyú lesz az ízük.

Ezt a savanyú ízt pedig elég nehéz ignorálni, amikor eltorzítja a vonásaidat evés közben. Egy ilyen reakció nem feltétlenül segít, ha már beleharaptál a romlott ételbe, másokat viszont legalább figyelmeztethet a veszélyre. Amikor őseink élelem után kutattak, egy spontán fintor számukra is azt jelezhette, hogy bármi is az, amit társuk a szájába vett, azt nem jó megenni.

Miközben a savanyú ízekre adott reakció segített a korai embernek a betegségek elkerülésében, minket nem akadályoz meg abban, hogy savanykás ételeket együnk. Az íz valójában annyira keresett, hogy külön piaca van: gondolj csak például a savanyú cukorkákra. De miért kapunk rá valamire, ami ellen élénken tiltakozik az arcunk és a nyelvünk?

A válasz a szerzett ízlésben keresendő. Az emberek nem vágynak veleszületett módon a keserű, savanyú és fűszeres ízekre, de az ismételt expozíció következtében megkedvelhetik őket.

A citrommal való első találkozás általában nem alakul túl jól
A citrommal való első találkozás általában nem alakul túl jólmiddelveld / Getty Images Hungary

Amikor családtagjainkon és barátainkon keresztül megismerünk egy ízt, fokozatosan tanuljuk meg, hogy mely savanyú (illetve keserű és fűszeres) ételek egészségesek, és melyek azok, amelyek potenciálisan veszélyesek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek