Ezért maradnak mindig nedvesek a műanyagok a mosogatógépben

GettyImages-1366178485

A mosogatógépből nedvesen kikerülő műanyagok pluszmacerát jelentenek, hiszen más tárgyakkal ellentétben nem lehet azonnal elrakni őket.

Ha takarékosan akarsz mosogatni, akkor a szakértők szerint egyértelműen a mosogatógép a legjobb megoldás, melynek további előnye, hogy segít megúszni a piszkos munkát. Csak be kell pakolnod a mosogatnivalókat, megnyomnod egy-két gombot, és rövid időn belül minden tiszta és száraz lesz – kivéve a műanyag tárgyakat, amelyek a végén valahogy mindig úgy kerülnek elő, hogy vízcseppek borítják őket. Mint kiderült, ezért nem a mosogatógépet kell kárhoztatnod. A tudományos magyarázat a következő.

Miért maradnak nedvesek a műanyagok a mosogatógépben?

A Compact Appliance szerint a mosogatógépek igencsak felforrósodnak működésük közben, ami azt jelenti, hogy hőmérsékletük az 55–75 Celsius-fokot is eléri. Az üvegből, fémből és kerámiából készült tárgyak elnyelik ezt a hőt, ami elősegíti a nedvesség gyors elpárolgását a mosogatógép szárítási ciklusa során. A műanyag ezzel szemben nem veszi fel és tartja meg úgy a hőt, ahogy a többi anyag, és sokkal gyorsabban hűl le, így a felületén lévő nedvesség kevésbé tud elpárologni.

A műanyag máshogy viselkedik a hő hatására, ezért nehezebben szárad meg
A műanyag máshogy viselkedik a hő hatására, ezért nehezebben szárad megDetry26 / Getty Images Hungary

A helyzeten az is ront, hogy a szorosabb tömítés érdekében a műanyag tárolóedények általában peremmel vannak ellátva, így annak réseiben összegyűlhet a víz, megakadályozva, hogy a tárgyak teljesen megszáradjanak a mosogatógépben.

Szerencsére létezik néhány trükk, ami megoldást nyújthat a problémára. Megpróbálhatod például megváltoztatni a mosogatógép betöltésének módját. Ha a műanyagokat a felső kosárba teszed, ahelyett hogy a víz összegyűlne, könnyebben lecsöpöghet. Nem elvetendő a mosogatógéphez szánt öblítő használata sem, ami segít csökkenteni a víz felületi feszültségét, és fokozza a száradási folyamatot.

Ha éppen mosogatógép-vásárlás előtt állsz, érdemes lehet némi kutatómunkát is végezned, mivel egyes újabb modellek tervezésénél már a műanyagok száradási idejét is figyelembe veszik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra