Mire jó az öblítő? Egyáltalán szükség van rá, vagy totál felesleges?

GettyImages-959020828

Elnevezésével ellentétben az öblítő sok mindent csinál, csak éppen nem öblít. De akkor mégis mire való?

Sokan természetesnek veszik, hogy a mosáshoz öblítőt használjanak, pedig ez nem is annyira magától értetődő. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy számos egészségre és a környezetre veszélyes, köztük potenciálisan rákkeltő, allergén anyagot tartalmazhat.

Mire való az öblítő?

Az öblítők anyagai valójában nem az öblítésben, tehát a mosószermaradékok eltávolításában játszanak szerepet, csak bevonatot képeznek a textilszálakon, ami érzésre puhábbá teszi az anyagot, gátolja a műszálas ruhák elektrosztatikus feltöltődését, segítheti a vasalást és a száradást is felgyorsíthatja. „Ezen hatások egyike-másika akár hasznos is lehetne, de nem feltétlenül lényeges mindenki számára” – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az öblítők használatának ugyanakkor kellemetlen, káros mellékhatásai lehetnek.

Mi a baj az összetételével?

A legtöbb termék összetétele általában nagyon hasonló. Ennek alapján kijelenthető, hogy nem rendelkeznek tisztító tulajdonsággal, viszont rendkívül magas a kritikus hígítási térfogatuk, vagyis mérgezőek a vízi élőlények számára és biológiailag nehezen bomlanak le.

Az öblítőszerek fő összetevői a kationos felületaktív anyagok. Ezek az úgynevezett kvatvegyületek kapcsolódnak a textilszálakhoz és biztosítják azok puhaságát, de sajnos ennek megvan az ára. Elősegíthetik az asztma kialakulását, károsíthatják a szaporítórendszert, továbbá ronthatnak a ruhák szellőzésén, így azok hamarabb „bebüdösödhetnek”, az öblítővel mosott törülközőknek pedig csökkenhet a nedvszívó képességük.

Számos káros anyagot tartalmazhat
Számos káros anyagot tartalmazhatturk_stock_photographer / Getty Images Hungary

Az öblítőkben lévő illatanyagok szintén veszélyesek lehetnek, mivel hormonális, rákkeltő, allergizáló és asztmatikus hatású összetevőkből állhatnak, sőt akár fejlődési rendellenességeket, légzőszervi problémákat és fejfájást is képesek okozni.

A fent említett anyagok mellett a termékben egészségügyi és környezeti kockázatot hordozó tartósítók, színezékek és más segédanyagok is előfordulnak, mint például a benzisothiazolinone, amely bőrirritációt és ekcémát idézhet elő, illetve az immunrendszerre sincs jó hatással, vagy az allergiára hajlamosító methylisothiazolinone.

Ha mindez nem lenne elég, a kiürült öblítős flakonok műanyaghulladékként terhelik környezetünket. A fentiek miatt a termékek nem is kaphatnak uniós ökocímkét, ami a fenntarthatóság zálogát jelenti. Az öblítő tehát hiába teszi kellemesebbé a ruhák illatát és tapintását, nem biztos, hogy megéri.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra