Mire jó az öblítő? Egyáltalán szükség van rá, vagy totál felesleges?

GettyImages-959020828

Elnevezésével ellentétben az öblítő sok mindent csinál, csak éppen nem öblít. De akkor mégis mire való?

Sokan természetesnek veszik, hogy a mosáshoz öblítőt használjanak, pedig ez nem is annyira magától értetődő. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy számos egészségre és a környezetre veszélyes, köztük potenciálisan rákkeltő, allergén anyagot tartalmazhat.

Mire való az öblítő?

Az öblítők anyagai valójában nem az öblítésben, tehát a mosószermaradékok eltávolításában játszanak szerepet, csak bevonatot képeznek a textilszálakon, ami érzésre puhábbá teszi az anyagot, gátolja a műszálas ruhák elektrosztatikus feltöltődését, segítheti a vasalást és a száradást is felgyorsíthatja. „Ezen hatások egyike-másika akár hasznos is lehetne, de nem feltétlenül lényeges mindenki számára” – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az öblítők használatának ugyanakkor kellemetlen, káros mellékhatásai lehetnek.

Mi a baj az összetételével?

A legtöbb termék összetétele általában nagyon hasonló. Ennek alapján kijelenthető, hogy nem rendelkeznek tisztító tulajdonsággal, viszont rendkívül magas a kritikus hígítási térfogatuk, vagyis mérgezőek a vízi élőlények számára és biológiailag nehezen bomlanak le.

Az öblítőszerek fő összetevői a kationos felületaktív anyagok. Ezek az úgynevezett kvatvegyületek kapcsolódnak a textilszálakhoz és biztosítják azok puhaságát, de sajnos ennek megvan az ára. Elősegíthetik az asztma kialakulását, károsíthatják a szaporítórendszert, továbbá ronthatnak a ruhák szellőzésén, így azok hamarabb „bebüdösödhetnek”, az öblítővel mosott törülközőknek pedig csökkenhet a nedvszívó képességük.

Számos káros anyagot tartalmazhat
Számos káros anyagot tartalmazhatturk_stock_photographer / Getty Images Hungary

Az öblítőkben lévő illatanyagok szintén veszélyesek lehetnek, mivel hormonális, rákkeltő, allergizáló és asztmatikus hatású összetevőkből állhatnak, sőt akár fejlődési rendellenességeket, légzőszervi problémákat és fejfájást is képesek okozni.

A fent említett anyagok mellett a termékben egészségügyi és környezeti kockázatot hordozó tartósítók, színezékek és más segédanyagok is előfordulnak, mint például a benzisothiazolinone, amely bőrirritációt és ekcémát idézhet elő, illetve az immunrendszerre sincs jó hatással, vagy az allergiára hajlamosító methylisothiazolinone.

Ha mindez nem lenne elég, a kiürült öblítős flakonok műanyaghulladékként terhelik környezetünket. A fentiek miatt a termékek nem is kaphatnak uniós ökocímkét, ami a fenntarthatóság zálogát jelenti. Az öblítő tehát hiába teszi kellemesebbé a ruhák illatát és tapintását, nem biztos, hogy megéri.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra