Miért jó a PurPur kenyér? Tényleg annyival egészségesebb, mint amennyivel drágább?

A boltok polcain gyakran találkozni az úgynevezett PurPur kenyérrel, amely egy ősi gabonaféléből készül. Megkérdeztünk egy szakértőt, hogy ebben mi a jó nekünk.

A PurPur kenyér csak nemrégiben robbant be a köztudatba, mégis rohamosan növekszik a népszerűsége. Mivel már több szupermarket is felvette állandó kínálatába, előbb-utóbb te is biztosan találkozni fogsz vele, ami felvethet bizonyos kérdéseket. Pontosan mit tartalmaz a PurPur kenyér? Mit lehet nyerni a fogyasztásával? És vajon megéri az árát? A szakértő válaszol.

Miért jó a PurPur kenyér?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, az egyre divatosabb PurPur kenyér nagyrészt PurPur búzából készül, de gyártásához jellemzően felhasználnak teljes kiőrlésű rozslisztet és/vagy búzalisztet is. De mi az a PurPur búza? A szakember szerint dióhéjban annyit érdemes tudni róla, hogy egy régi búzafajta, melyet az elmúlt időkben nem termesztettek nagyobb mennyiségben, így az ismertebb fajtákhoz képest kevésbé lett nemesítve.

Hogy jó-e a PurPur kenyér? Ez egy összetett kérdés. Máris elmondom, hogy miért.

„Kétségtelen, hogy több kutatás bebizonyította, hogy a PurPur liszt határozottan magasabb antociántartalommal rendelkezik, mint a legtöbb gyakran alkalmazott liszt. Ez mindenképp pozitívum, hiszen az antocián egy erős antioxidáns, amely hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez. Szintén elmondható, hogy a PurPur kenyér teljes kiőrlésű lisztből készül, amely a magas rosttartalom miatt kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságokkal bír” – sorolta a PurPur előnyeit az élelmiszermérnök.

A boltokban manapság már többféle teljes kiőrlésű kenyér is kapható
A boltokban manapság már többféle teljes kiőrlésű kenyér is kaphatóGeorgeRudy / Getty Images Hungary

Mindezek alapján tehát a PurPur kenyér fogyasztása valóban egészségesnek tekinthető, de Traszkovics Zsolt szerint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy teljes kiőrlésű kenyér nem csak purpur búzából készülhet, így egy kedvezőbb árú terméknek is hasonlóan magas lehet a rosttartalma.

Ami az antociánt illeti, az értékes vegyület a többi búzafajtában valóban kisebb mennyiségben fordul elő, ugyanakkor itt is igaz, hogy nem csupán ebből a forrásból lehet hozzájutni. Nagyobb mennyiségű antocián található például a legtöbb gyümölcsben, a növényi magvakban vagy akár a padlizsánban is, más élelmiszerek (mint a vörösbor és a szója) pedig azonos hatású vegyületeket tartalmaznak.

A magas rosttartalom nem csak a PurPur kenyér sajátja
A magas rosttartalom nem csak a PurPur kenyér sajátjaMichal Ulicny / Getty Images Hungary

„Visszatérve az eredeti kérdésre, véleményem szerint a PurPur kenyér táplálkozási szempontból valóban jó választás lehet, de semmi olyan pluszdolgot nem ad, amit hétköznapi élelmiszerekkel ne tudnánk bevinni szervezetünkbe. Mindig tartsuk szem előtt, hogy amennyiben egészségesen szeretnénk táplálkozni, ne egy csodaélelmiszert keressünk, mert ilyen egyszerűen nem létezik. A kulcs a helyes étrend, ami megfelelő arányú, változatos alapanyagokból áll össze” – összegezte a szakértő.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra