Miért eszik füvet a macska, mikor egyszer ragadozó? Állatorvos válaszol

A macska húsevő állat, ezért elég fura látni, hogy alkalomadtán ráfanyalodik a fűre. Igaz, hogy ennek az egészségéhez lehet köze?

A fűevés már önmagában is szokatlanul hat a macskák részéről – hát még annak a fényében, hogy néhány perccel később egy lendülettel kihányhatják az egészet. Ha értetlenül állsz a jelenség előtt, nem vagy vele egyedül! A kérdés már a tudományos világot is megmozgatta. Mutatjuk, hogy a szakemberek milyen magyarázatokkal álltak elő.

Segíti az emésztésüket

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a fűnek magas a rost- és vitamintartalma, továbbá hánytató, illetve kismértékben hashajtó hatású. „Segít kiüríteni a gyomorból, belekből mindazt, amit a macska nem tud megemészteni. Ez a szobacicák esetében általában csak szőr, míg a szabadon járó, vadászó egyedeknél akár csontok, szőrszálak és tollak is lehetnek”, mutatott rá a szakember, aki szerint a macska azért is vonzódhat a fűhöz, mert szívesen játszik vele, sőt, előfordulhat, hogy még ízlik is neki.

A fűevés tehát nem rossz szokás, hanem egy természetes viselkedésforma, így semmi szükség rá, hogy leneveld róla kedvencedet. Az állatorvos hozzátette, probléma inkább csak abból adódhat, ha egy benti macska a szobanövényekkel próbálja helyettesíteni a füvet, azok jelentős része ugyanis mérgező rá nézve.

Nem kell megijedni tőle
Nem kell megijedni tőleGalina Sandalova / Getty Images Hungary

Ösztönös cselekedet lehet

Egy felmérés keretében a kutatók több mint 1000 macskatulajdonost kérdeztek meg, akik naponta legalább 3 órát töltenek el kedvencük társaságában. Az eredmény azt mutatta, hogy a fűevés rendkívül elterjedt szokás az állatok körében: 71 százalékuknál minimum hat alkalommal figyelték meg életük során, miközben csupán 11 százalék volt azoknak az aránya, akiknél soha nem tapasztaltak ilyesmit, írja a Science tudományos magazin.

Az internetes okfejtések egy része arra a következtetésre jutott, hogy macskák elsősorban hánytató hatása miatt esznek füvet. A megfigyelésekből azonban az tűnt ki, hogy fogyasztása után csak az állatok harmada kezdett hányni, azt megelőzően pedig 91 százalékos arányban nem mutattak semmiféle betegségre utaló tünetet. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy a hányás nem a fűevés céljának, hanem egyfajta mellékhatásnak tekinthető.

A növények fogyasztása ösztönös cselekedet, ami evolúciós előnyökkel jár a macskafélék számára – legalábbis egykor ez állhatott a szokás kialakulása mögött. Egy, a csimpánzok és más vadállatok tanulmányozásán alapuló teória szerint a fűevés az emésztőrendszer izomaktivitásának növelésével segíthet az állatoknak megszabadulni a bennük élő parazitáktól. Ezek az élősködök ugyanakkor már nemigen lehetnek jelen a háziasított macskákban, így a kutatók azt gyanítják, hogy a stratégia távoli őseiknél alakulhatott ki.

A szakemberek a fentiekből kiindulva azt tanácsolják, hogy a négy fal között tartott kedvencek számára érdemes lehet macskafüvet venni. Ez lehetőséget teremt számukra, hogy kiéljék belső ösztönüket – ami jótékony hatással van emésztésükre –, anélkül, hogy fennállna egy esetleges mérgezés veszélye.

Oszd meg másokkal is!
Mustra