Így akadályozd meg, hogy a macskád szétszedje a lakást

Az unatkozó macska komoly pusztítást hagyhat maga után. Jobb esetben csak az ajtófélfát kaparja szét, de akár a méregdrága kanapéban vagy más értékes bútorokban is kárt tehet.

De mi áll a macska magatartása mögött? Talán így vesz revansot rajtad, mert nem foglalkozol vele eleget, vagy csak az ösztöneit éli ki? Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a rombolást általában az unalom vagy a stressz váltja ki, de az is lehet, hogy az állat nyílt lapokkal játszik, vagyis csupán a karmait akarja élesíteni.

A kaparófa a barátod

Ahhoz, hogy elejét vedd a további pusztításnak, érdemes átgondolnod, hogy a macskát milyen stresszfaktorok érik, megfelelően gondozott-e a körme, illetve hogyan tudnád elvonni a figyelmét kedvelt célpontjairól – javasolja az állatorvos. A leghatékonyabb megelőzés az, ha gondoskodsz róla, hogy a karmai rendszeresen le legyenek vágva. Egy szobacicának ugyanis semmi szüksége nagy karmokra, azok nélkül pedig nem fog késztetést érezni arra, hogy a bútoraidon élesítse őket.

A szakember szerint hasznos lehet egy kaparófa beszerzése is, ami egyszerre több célt is szolgál. A macska nyugodtan használhatja karmai élezésére, miközben levezetheti a stresszt és megszabadulhat a felesleges energiáitól. Amennyiben kedvenced úgy tesz, mintha a kaparófa nem létezne, és továbbra is a kanapé szétszedésére koncentrál, a kisállatboltokban kapható macskamentaspray lehet a megoldás. Ha a kaparófára spricceled, ezzel ráirányíthatod a figyelmét.

Van rá megoldás
Van rá megoldásMagui-rfajardo / Getty Images Hungary

Vannak olyan riasztóspray-k is, amikkel az ellentétes hatást érheted el, vagyis távol tarthatod a macskát a kritikus területekről – legyen az az ajtófélfa vagy egy antik bútor. Egy megtépázott kanapé esetében jó szolgálatot tehet egy kárpitvédő felhelyezése is, ami másodlagos védelmi vonalként szolgálhat.

Ha a macskád stresszesnek tűnik, dr. Bodó Andrea valamilyen feromonos párologtató alkalmazását ajánlja, ami jó közérzetet biztosít az állat számára és oldja a felgyülemlett feszültséget. Ettől ráadásul te is nyugodtabb leszel, mivel ahogy az állatorvos mondja, egy kiegyensúlyozott macska kevésbé hajlamos a pusztításra.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra