Így lesz a kiváló minőségű magyar árukból saját márkás termék

AdobeStock 268642142

Rendszeres kóstolások, szigorú laborvizsgálatok és szuper gyors logisztikai lánc. Ezek kellenek ahhoz, hogy a Lidl polcai mindig tele legyenek friss, minőségi magyar árukkal.

A Lidl számára kiemelten fontos, hogy támogassa a magyar beszállítókat, termelőket, illetve a fogyasztói igényeket kiszolgálva a hazai termékek minél szélesebb körét kínálja vásárlóinak. A vállalat törekvéseiről és a közkedvelt saját márkás termékek hátteréről Tőzsér Juditot, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Milyen szisztéma szerint választják ki magyar beszállítóikat?

A kiváló minőség elsődleges szempont számunkra, éppen ezért csak olyan beszállító válhat cégünk partnerévé, amely a Lidl polcain található termékekkel legalább azonos minőségben tud szállítani, vagy megfelel az egyeztetett minőségi követelményeknek. Az elegendő árumennyiség szintén kulcsfontosságú, de kapuink nyitva állnak a kisebb magyar beszállítók előtt is, hiszen akár időszakos jelleggel elérhető akcióink keretében is megjelenhetnek termékeik. A hazai beszállítók felkutatására nagy hangsúlyt fektetünk, Lidl Akadémia Plusz rendezvénysorozatunk keretében többek között a Lidl beszerzőivel személyesen egyeztethetnek az érdeklődők.

Hogyan ellenőrzik a termékek minőségét?

Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs vezetője
Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs vezetőjeLidl Magyarország

Beszállítóinkkal szemben alapvető követelmény, hogy teljesíteni tudják a vonatkozó szabványokat. A Lidl a termékek minőségi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzésére minőségbiztosítási rendszert működtet, belső szabályozásaink pedig gyakran lényegesen szigorúbbak a jogszabályi követelményeknél. Célunk, hogy minden terméket rendszeresen és hatékonyan ellenőrizzünk, ezért a vizsgálatok gyakoriságát élelmiszer-biztonsági kockázatértékelés alapján határozzuk meg.

A belső minőség-ellenőrzési folyamatokon túl a saját márkás termékeket független, szakértői laborvizsgálatoknak vetjük alá – ami a gyártási folyamat során vett mintákra és a boltok polcain található termékekre egyaránt kiterjed –, illetve rendszeresen végzünk érzékszervi teszteket is. Az eredmények, valamint a fogyasztói észrevételek tükrében később további termékfejlesztésre kerülhet sor.

Hogyan történik a termékek bevezetése?

A saját márkás termékek az áruminták beérkezését követően kóstoláson esnek át, majd ennek alapján szükség szerint módosítjuk a receptúrát. Ezután kezdődhet meg a gyártás, melynek során komoly hangsúlyt kap az optimalizálás, vagyis hogy az előállítás a legkisebb ráfordítás mellett a legjobb minőségben történjen. A folyamatban kiemelt szerephez jut a csomagolásfejlesztés, amibe beletartozik a csomagolás anyagának, dizájnjának megtervezése, illetve a kötelező információk feltüntetése és a kartonozás is. Annak érdekében, hogy a vásárlók megismerjék az új termékeket, bevezetésüket jellemzően időszakos akciókkal harangozzuk be.

Mennyi magyar beszállítóval dolgoznak együtt, és mekkora árumennyiség érkezik tőlük?

A magyar gazdaság támogatásának, versenyképességének növelése érdekében különös figyelmet fordítunk a hazai beszállítókra, hiszen stratégiai döntésünk, hogy a magyar termékek minél nagyobb arányban kerüljenek a polcokra. 2013-ban indítottuk el a Lidl a magyar beszállítókért programot, melynek köszönhetően ma már közel 450 hazai beszállítóval dolgozunk együtt, a vásárlók pedig csaknem 3800 hazai termék közül válogathatnak. A beszerzési értékeket tekintve a legerősebb magyar jelenlét többek között a tojás, a tejtermékek, a friss húsok, a pékáruk és borok esetében figyelhető meg.

A minőség mellett kulcsfontosságú a frissesség is
A minőség mellett kulcsfontosságú a frissesség isLidl Magyarország

Milyen logisztikai megoldásokat alkalmaznak, hogy a hazai termékek frissen kerüljenek az üzletekbe?

A Lidl Magyarország áruházait jelenleg három régiós logisztikai központ szolgálja ki, ami hamarosan négyre bővül. Ezek a központok az év szinte minden napján nyitva tartanak, hogy folyamatosan fogadják a beérkező termékeket. A frissesség kulcsfontosságú, ezért például a hazai zöldség-gyümölcsök már a betakarítást követő 8 órában hűtött raktárakba kerülnek, majd újabb 8 órán belül megtisztítva és becsomagolva érkeznek meg a logisztikai központokba. Hasonló gyorsasággal zajlik a délelőtt beérkező rendelések összeállítása is, így az árukat az éjszaka folyamán kiszállítjuk az áruházakba. Ez azt jelenti, hogy

azok a zöldségek, gyümölcsök, amik az üzletekben a vásárlók kezébe kerülnek – kevés kivétellel –, 1-2 nappal korábban még a gyümölcsösökben, termőhelyeiken voltak.

A minőség és frissesség tartása mellett hogyan tudnak kedvező árakat kínálni?

Számos tényező befolyásolja, de a legfontosabb talán az, hogy hosszú távú szerződéseket kötünk beszállítóinkkal, ami kiszámítható piacot biztosít számukra. A hatékonyságot tovább növeli, hogy az egyes termékeket nagy mennyiségben forgalmazzuk, illetve minden egyéb folyamatot optimalizálunk, ami lehetővé teszi, hogy vásárlóink kiváló minőséget kapjanak kedvező áron.

Hogy született meg a Hazánk Kincsei termékvonal? Milyen visszajelzések érkeznek rá?

A Lidl komoly hangsúlyt fektet a magyar értékek népszerűsítésére, 2016-ban ezért is hoztuk létre a Hazánk Kincsei termékcsaládot. Ebben kizárólag olyan termékek szerepelnek, amelyek hazai termelőktől, beszállítóktól származnak, és a hagyományos magyar ízvilág jegyében tradicionális eljárással készülnek. Ezt tükrözi csomagolásuk is, ami a magyar népmesék világát idézi. A termékek – különösen a téliszalámik, a hűtött termékek, a szatmári szilvalekvár és a szatmári almalé – kedveltsége kiemelkedő, ezért láncunk folyamatosan bővíti kínálatát. A kétszeres MagyarBrands díjas termékcsaládban ma már közel 100 árucikk található.

A Hazánk Kincsei tejtermékek
A Hazánk Kincsei tejtermékekBaksa Gabor / Lidl Magyarország

Mennyire fontos szempont, hogy a saját márkás termékek egészségesek legyenek?

Cégünk számára stratégiai fontosságú az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód népszerűsítése, ehhez pedig termékkínálatunkkal is hozzájárulunk. Olyannyira, hogy saját márkás termékeink só- és cukortartalmát 2025-ig átlagosan 20 százalékkal csökkentjük, mindezt úgy, hogy az eredeti ízélmény ne változzon. De ez csak egy a táplálkozást érintő célkitűzéseink közül, vállalásainkat a Lidl Táplálkozáskalauz című állásfoglalásban foglaltuk össze.

Az egészségtudatos és speciális táplálkozást követők számára bio, cukor-, glutén- és laktózmentes, vegán és vegetáriánus termékek széles választékát kínáljuk. Szeretném kiemelni Magyarországon egyedülálló Pikok Pure márkánkat is, melyhez prémium minőséget képviselő húskészítmények tartoznak. A termékek, ahogy azt nevük is mutatja (a „pure” jelentése = tiszta) valódi húsból készülnek, nem tartalmaznak tartósítószert, ízfokozókat, adalékanyagokat és színezékeket, vagyis előállításuk kizárólag természetes összetevőkből, só és fűszerek felhasználásával történik.

Mekkora hangsúlyt fektetnek a környezetbarát csomagolási megoldások alkalmazására?

A fenntarthatóságot működésünk minden területén szem előtt tartjuk, igaz ez a termékek csomagolására is. Anyavállalatunk, a Schwarz Csoport REset Plastic műanyag-stratégiájának részeként vállaltuk, hogy 2025-ig 20 százalékkal csökkentjük a műanyagok felhasználását, saját márkás termékeink csomagolását pedig 100 százalékban újrahasznosíthatóvá tesszük. A csomagolás átalakítása már számos esetben végbement. Ahol lehetséges, elhagytuk a műanyagokat, vagy csökkentettük annak mennyiségét, növeltük az újrahasznosíthatóságot, vagy újrahasznosított műanyagokat használtunk fel. Továbbá törekszünk rá, hogy 2021 végéig kivonjuk saját márkás termékeink csomagolóanyagaiból a fekete műanyagot, ezáltal jelentősen növelve újrafeldolgozhatóságukat.

Számos magyar termék a külföldi Lidl áruházakban is elérhető
Számos magyar termék a külföldi Lidl áruházakban is elérhetőCreator / Lidl Magyarország

Igaz, hogy egyes magyar termékeket a lánc külföldi üzleteiben is meg lehet vásárolni?

Vállalatunk lehetőséget biztosít a hazai beszállítóknak, hogy – csatlakozva az áruház nemzetközi hálózatához – termékeik külföldi Lidl áruházakba is eljussanak. Az elmúlt évek törekvéseinek köszönhetően büszkén kijelenthetem, hogy a magyar termékek exportcikként is sikeresek. Míg 2013-ban 36 magyar beszállító 106 terméke volt megtalálható 9 országban, addig jelenleg több mint 163 magyar beszállító termékei kaphatók 26 országban.

A cikk a Dívány és a Lidl Magyarország tartalmi együttműködésének keretében valósult meg.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra