Meddig használhatók a rég vásárolt naptejek és kozmetikumok?

GettyImages-1368048478

A kozmetikumok lejárati ideje éppen olyan fontos, mint az élelmiszereké.

A régi kozmetikumok használatának nem a minőségromlás az egyetlen veszélye, egyes termékek a lejárati idejükön túlmenően károsíthatják a szemet és a bőrt, vagy akár fertőzéseket is okozhatnak. Mutatjuk, hogy mi az, amit jobb azonnal kidobnod, és mi az, amit később is nyugodtan felhasználhatsz.

Milyen szabályok vonatkoznak a kozmetikumok eltarthatóságára?

Az Európai Unió egy rendeletben írja elő, hogy a területén forgalomba kerülő kozmetikai termékeket milyen jelölésekkel kell ellátni:

„A fogyasztók tájékoztatása érdekében a kozmetikai termékeken pontosan és könnyen érthetően kell feltüntetni a felhasználhatóságukra vonatkozó jelölést. Mivel a fogyasztóknak tájékoztatást kell kapniuk arról, hogy a kozmetikai termék meddig tölti be eredeti rendeltetését és marad biztonságos, fontos tudni a minőségmegőrzési időt, azaz azt az időpontot, ameddig a termék felhasználható. Ha a minőségmegőrzési idő több mint 30 hónap, a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy felbontás után mennyi ideig lehet a kozmetikai terméket használni anélkül, hogy az a fogyasztóra ártalmas lenne.”

A kozmetikumok eltarthatósági idejéről a címkéjükről tájékozódhatsz
A kozmetikumok eltarthatósági idejéről a címkéjükről tájékozódhatszYakobchukOlena / Getty Images Hungary

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben egy termék 30 hónapnál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkezik, akkor csomagolásán egy homokóra szimbólumnak kell szerepelnie, illetve jelezni kell felhasználhatóságának pontos idejét is. Ha viszont eltarthatósága meghaladja a 30 hónapot, akkor elegendő annyit feltüntetni rajta, hogy mi az az időtartam, amelyen belül a felbontott termék „biztonságos, és a fogyasztóra nézve káros következmény nélkül használható”.

Az utóbbi adat egy nyitott tégelyt ábrázoló szimbólumról olvasható le, melyen az „M” betű előtti szám a hónapokat jelöli. Ha tehát egy kozmetikumra „12 M” van ráírva, akkor azt felbontása után 12 hónapon belül fel kell használni.

Mennyire kell komolyan venni a lejárati időt?

Suzanne Friedler bőrgyógyász szerint ez attól is függ, hogy milyen kozmetikumról van szó, és milyen területen szeretnéd alkalmazni. Ha érzékeny a bőröd, vagy egy régi termékkel egy érzékeny bőrfelületet veszel célba, mint a szemhéjad, ahol nagyon vékony a bőr, akkor az megnövelheti használatának veszélyét.

A szempillaspiráloknál nagyobb a fertőzésveszély
A szempillaspiráloknál nagyobb a fertőzésveszélyImage Source / Getty Images Hungary

Ami a kozmetikumok jellegét illeti, ilyen szempontból a szemkörnyékre szánt folyékony sminktermékek – különösen a szemceruzák és a szempillaspirálok jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel baktériumokat és gombákat juttathatnak a szem felszínére. Ezt jobb esetben megúszhatod szemszárazsággal, szempírral vagy könnyezéssel, rosszabb esetben viszont akár kötőhártya-gyulladás vagy szemhéjszéli gyulladás is származhat belőle.

Az évek óta a fiók mélyen kallódó, bizonytalan lejáratú szemceruzák további használatától ezért próbálj eltekinteni – főleg, ha láthatóan megváltozott a színük, vagy furcsa a szaguk, ami azt jelzi, hogy elszállt felettük az idő.

Egy másik bőrgyógyász, Andrea Suarez szerint más termékek, mint például a szappanok, kevésbé problémásak. „Amíg a csomagolásukban vannak és bontatlanok, valószínűleg még kicsivel a lejárati idejük után is rendben lesznek, hiszen nem tartalmaznak vizet”. A retinolt vagy C-vitamint tartalmazó kozmetikumok ellenben hamarabb „instabillá” válhatnak, ha fény vagy levegő éri őket.

„A lejárati időn túl ezek az összetevők elveszíthetik hatásukat, és irritálhatják a bőrt” – tette hozzá a szakember. Ha egy termék címkéjén egyik sem szerepel, az némi bizakodásra adhat okot. Egy arctisztító így például a felbontása utáni 6-12 hónapban is felhasználható maradhat.

Ha lejárt naptejet használsz, ne csodálkozz, ha leégsz
Ha lejárt naptejet használsz, ne csodálkozz, ha leégszJoel Carillet / Getty Images Hungary

A krémek és testápolók eltarthatósága azonban igen változó, ezért nem árt az óvatosság, a lejárt fényvédőkkel pedig végképp nem érdemes kockáztatnod, mert nagyban csökkenhet hatékonyságuk, így már nem feltétlenül tudnak megvédeni a napsütés káros hatásaitól.

A másik végletet a körömlakkok képviselik, amelyek Adrienne Kramer vegyészmérnök szerint az egyik legkevésbé ártalmas kozmetikumok közé tartoznak még eltarthatósági idejükön túl is. Lehet, hogy használatuk előtt kicsit össze kell rázni őket, és talán nem is tudsz velük tökéletes munkát végezni, de ártani legalább nem fognak.

Hogyan csökkenthetők a kockázatok?

Itt van néhány tipp a szakemberektől, amelyeket követve tovább csökkentheted a régi kozmetikumok használatából eredő kockázatokat:

  • Ügyelj rá, hogy a bőröddel érintkező kozmetikumokkal ne szennyezz be más termékeket.
  • Minden alkalommal alaposan mosd meg a sminkeléshez használt ecseteket szappannal és meleg vízzel.
  • Jegyezd fel valahová a kozmetikumok felbontásának dátumát, mert később már nem biztos, hogy emlékezni fogsz rájuk.
  • A termékeket hűvös, száraz helyen tárold, és tartsd távol a nedvességtől.
  • Vásárolj kisebb kiszerelésű termékeket, amelyeket még azelőtt felhasználhatsz, hogy esélyük lenne lejárni.
  • Válassz pumpás kozmetikumokat, így a baktériumok nem juthatnak vissza a bőrödről a tartályba.
  • Kerüld az átlátszó csomagolású termékeket, hiszen a fény csak felgyorsítja minőségromlásukat.
  • Ha egy kozmetikum furcsán néz ki, inkább ne használd fel!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra