Ezekre a szabályokra figyelj, ha úszni vinnéd a kutyád

Attól, hogy kedvenced szeret a kádban pancsolni, még nem lökheted be csak úgy a mély vízbe. Mutatjuk, hogy melyek a biztonságos kutyaúsztatás legfontosabb szabályai.

Valójában nem minden kutya szereti a vizet, így vannak, akik az úszással is hadilábon állnak – figyelmeztet dr. Bodó Andrea állatorvos, aki szerint csakúgy, mint az emberre, a kinti fürdés az állatokra nézve is többféle veszéllyel járhat, ezért mindig kellő óvatossággal kell eljárni.

Mennyire számít a fajta?

A kutyák között vannak jobb és rosszabb úszók is, ami azon is múlhat, hogy milyen a fajtájuk. A bulldogok például kiváló gördeszkások, de tömzsi testük, alacsony súlypontjuk, lapos pofájuk és rövid lábaik miatt nehézkesebben mozognak a vízben – írja a Lifehacker. Hasonló a helyzet az amerikai pitbull terrierek esetében is: még ha élvezik is a fürdést, a fejük mélyebbre merül a vízben testük hátsó részéhez képest, ami nyilvánvaló problémát jelent, különösen ahogy fáradni kezdenek. A mopszok számára szintén kihívás az úszás, mert orruk könnyen belelóghat a vízbe, míg a rövid lábú fajták, mint a corgi és a tacskó, nehezebben tudnak a vízfelszínen maradni.

Dr. Bodó Andrea szerint vannak kifejezetten vízi fajták is, amelyek otthonosan mozognak ebben a közegben. „Általánosságban azt lehet mondani, hogy a hosszabb lábú, kicsit magasabb testzsírszázalékkal rendelkező egyedek könnyebben úsznak.”

Neki sem jó, ha felhevült testtel ugrik a vízbe
Neki sem jó, ha felhevült testtel ugrik a vízbeBicho_raro / Getty Images Hungary

Mik a kutyaúsztatás legfontosabb szabályai?

„Nyáron nagyon népszerű a kutyák úsztatása, fürdetése, de tudni kell, hogy csak kifejezetten kutyastrandokon engedélyezett” – hívja fel a figyelmet az állatorvos. A vízzel való barátkozást érdemes a sekély részeken kezdeni, majd innen elindulni a mélybe. A hozzászoktatást elősegítheti a vízben történő játék is.

A kutyát soha ne dobjuk hirtelen a vízbe, illetve más módon se kényszerítsük bele, mert nagyon megijedhet és egy életre megutálhatja.

További fontos szabály, hogy erős sodrású, örvényes folyókba vagy hullámzó tavakba nem szabad beengedni az állatot, ahogy kerülendő az is, hogy felhevült testtel rohanjon be a hűvös vízbe. Dr. Bodó Andrea kiemelte: a kutya egy percre se maradjon magára fürdés közben, ha pedig rosszabb úszó, vagy hosszabb időt tölt a vízben, célszerű speciális mentőmellényt adni rá.

Amennyiben a víz nem alkalmas emberi fürdőzésre, vagyis magas a szennyezettsége, a kutya se menjen bele, mert bőrproblémák, kötőhártya-gyulladás és az erre érzékeny egyedeknél hallójárat-gyulladás származhat belőle, illetve ha beleiszik, hányást, hasmenést vonhat maga után. „Ha az állat medencében fürdik, utána le kell öblíteni slaggal, hogy eltávolítsuk a bőréről és a szőréről a klórt” – tette hozzá a szakember.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra