14 dolog, amiben hasznát veheted a körömlakklemosónak

GettyImages-459347345 (1)

A körömlakklemosó jóval többre képes a körömlakk eltávolításánál. Ezt most 14 példán keresztül szemléltetjük neked.

Ugyanaz a vegyszer, amelyik a védjegyének számító kellemetlen szagért felelős, kiválóan alkalmassá teszi a körömlakklemosót a különféle szennyeződések, foltok és kopásnyomok eltávolítására. Ez nem más, mint az erősen gyúlékony aceton, mely oldószerként működve feloldja a festéket és a zsírt is.

1. A padlón lévő kopásnyomok kezelése

Ha a forgószéked nyomot hagyott a padlón, vagy makacs szennyeződések, festék- és zsírkrétafoltok borítják, csak nedvesíts be egy papírtörlőt vagy rongyot körömlakklemosóval, majd töröld át vele. A módszer kiválóan működik csempén, illetve vinil- és laminált padlón is, faburkolatokon viszont ne alkalmazd, mert károsíthatja a védőrétegüket.

2. Porcelánok tisztítása

A különleges szépségű és igen drága porcelántárgyak hajlamosak a foltosodásra – pláne, ha kávét vagy teát iszol belőlük. Megtisztításukhoz áztass be egy régi ruhát körömlakklemosóba, és finoman dörzsöld végig az elszíneződött részeket, hogy visszanyerjék régi fényüket. Ezután a szokott módon mosd el a porcelánokat meleg, mosogatószeres vízzel.

Nem csak a körömlakkot távolítja el
Nem csak a körömlakkot távolítja elAndreas Pollok / Getty Images Hungary

3. Az alkoholos filc nyomainak eltávolítása

Az alkoholos filc nyomainak eltávolítása komoly kihívásokkal jár. Kivéve, ha körömlakklemosót használsz: ha felviszed egy vattakorongra, egyszerűen letörölheted a firkákat.

4. Pillanatragasztó feloldása

Ha a pillanatragasztó összeragasztja az ujjaidat, ne ess kétségbe, egy kevés körömlakklemosóval szétválaszthatod őket. A trükk akkor is beválik, ha a kupak „rákövül” a tubusra.

5. Hajápoló eszközök tisztítása

Ha benedvesítesz néhány vattakorongot körömlakklemosóval, megszabadulhatsz a hajkeféken és hajvasalókon összegyűlő ragacsos szennyeződésektől. Sőt, egy gyors, 5 perces áztatással a csipeszeket, körömvágó ollókat és borotvákat is fertőtlenítheted.

6. Órák karcmentesítése

Ha az órád műanyag előlapját kisebb karcolások csúfítják el, és körömlakklemosóba mártott vattakoronggal vagy fülpiszkálóval kezeled, sokat javíthatsz a megjelenésén. A lényeg, hogy éppen csak annyit használj, amennyit el tudsz oszlatni a sérült felületen.

7. Matricák eltávolítása

A ragacsos nyomokat hagyó matricák eltávolítása igazi kínszenvedés tud lenni. A körömlakklemosó azonban hatékonyan képes orvosolni a problémát, ha felviszed egy vattakorongra, majd körkörös mozdulatokkal eloszlatod. Ugyanez érvényes az új termékek árcéduláira is.

8. Lakkbőr cipők fényesítése

A lakkbőr cipők fényesítése szintén megoldható körömlakklemosóval is. Ha a kopásnyomok és foltok szappannal nem jönnek le, tegyél egy kevés körömlakklemosót egy törlőkendőre, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld át őket (a biztonság kedvéért először próbáld ki egy kevésbé szembetűnő ponton, hogy nem hagy-e nyomot). Végül egy nedves ruhával töröld le a maradékát, majd ápold a cipőket valamilyen bőrkondicionáló termékkel.

9. Rágógumi eltávolítása

Rágógumi ragadt a ruhádba vagy a cipődre? Az acetonalapú körömlakklemosó lebontja a gumit, így könnyebb lesz ledörzsölni egy fogkefével, vagy felemelni egy tompa késsel (elsőként itt is érdemes ellenőrizni, hogy nem sérül-e az anyag).

Nem árt, ha mindig van otthon egy kevés
Nem árt, ha mindig van otthon egy kevésAnimaflora / Getty Images Hungary

10. Festékfoltok letörlése az ablakról

Ha magad fested ki a lakást, előfordulhat, hogy festékpöttyök maradnak az ablakon. Az egyetlen szerencséd, hogy a körömlakklemosóval átitatott vattakorong olcsó és hatékony módja a foltok eltüntetésének.

11. Billentyűzettisztítás

A felhígított és fülpiszkálóba mártott körömlakklemosó szuper megoldás arra is, hogy eltávolítsd a koszt és a morzsákat a billentyűzet nehezen hozzáférhető részeiről.

12. A mosdó és a fürdőkád folttalanítása

Amikor minden hagyományos tisztítószer kudarcot vall, a felhígított körömlakklemosó segíthet. Mártsd bele egy tisztítókefébe, és finoman dörzsöld át a mosdón és fürdőkádon lévő foltokat.

13. Tintafoltok felszámolása

A tintafoltok kiszedése a ruhákból elég komplikált feladat. Ha nem boldogulsz vele, keverj össze egy rész körömlakklemosót két rész vízzel, és egy vattakoronggal vagy ronggyal itasd fel a foltokat, amíg teljesen fel nem oldódnak, majd a szokott módon mosd ki a szöveteket.

14. A beszáradt körömlakk felhígítása

Amennyiben a kedvenc körömlakkod csomós lesz, netán beszárad, hígítsd fel egy csepp körömlakklemosóval, majd rázd össze. Ha szükséges, adj hozzá még egy cseppet. Mivel a hagyományos körömlakklemosóban lévő víz reakcióba léphet a körömlakk elsődleges összetevőjével (az etil- és butil-acetáttal), a legjobb, ha erre a célra tiszta acetont használsz.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra