Így tartsd életben a karácsonyfád: hasznos tippek a szakértőktől

GettyImages-1292569565

Előre megvetted a karácsonyfát, és attól tartasz, hogy túl hamar ki fog száradni? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, hogy minél tovább megőrizze szépségét? Itt van 5 tipp, ami segíthet!

Ha vágott fenyőt veszel karácsonyfának, akkor a fa kiválasztásával és hazaszállításával még nem érnek véged a teendőid. Ha el akarod kerülni, hogy idő előtt elhullassa leveleit, muszáj lesz foglalkoznod vele. Ehhez most a Good Housekeeping Institute szakértőitől kaphatsz segítő tanácsokat.

Meddig bírja a karácsonyfa a lakásban?

Ez attól is függ, hogy mennyi idő telt el kivágása és megvásárlása között, de általánosságban azt lehet mondani, hogy ideális körülmények között legalább 5 hetet ki kell bírnia. Samantha Jones, a MyJobQuote kertészeti szakértője azt javasolja, hogy a fát legkorábban december első hetében vedd meg. Így nem kell attól tartanod, hogy még az ünnepek vége előtt tönkremegy. Főleg, ha követed az alábbi tippeket:

1. Válassz egészséges fát

Annak érdekében, hogy a vágott fenyőt a lehető legfrissebb állapotban vihesd haza, az útszéli árusok helyett érdemes közvetlenül a termelőktől beszerezned. A vásárlásnál a következők szerint járj el:

  • Keress egy egészségesnek látszó, zöld fát, amin a lehető legkevesebb barna tűlevél van.
  • Húzd végig a kezed az ágain: ha lehullanak a levelek, keresgélj tovább.
  • Emeld fel a fát egy kicsit, majd engedd el, hogy a törzse a földhöz ütközzön. Ha a barna tűlevelek egy része leesik, az még oké, de a zöldekből csak egy keveset szabad elveszítenie.

2. Vágd vissza a törzsét

A vásárlás során bizonyosodj meg róla, hogy a fenyő törzse frissen van-e vágva. Ezzel ugyanis eltávolítható a rászáradt gyanta, ami akadályozza a víz felszívódását. Ha hazaérve nem állítod fel rögtön a fát, tedd bele egy vödör vízbe, majd lehetőség szerint helyezd egy széltél és fagytól védett fűtetlen helyiségbe, például a garázsba.

Ha minden készen áll, hogy a fa végleges helyére kerüljön, vágj le egy újabb 2-3 centis részt a törzse aljából, hogy majd állítsd egy vízzel tölthető talpba. Úgy kalkulálj, hogy nagyjából 4 liter friss vízre van szüksége.

A törzset vissza kell vágni, hogy a fa elegendő vizet tudjon felvenni
A törzset vissza kell vágni, hogy a fa elegendő vizet tudjon felvennieyecrave / Getty Images Hungary

3. Gondoskodj róla, hogy mindig legyen elegendő vize

Ne felejtsd el rendszeresen utántölteni a vizet a karácsonyfa alatt. Ha túl kevés marad belőle, akkor a gyantaképződés miatt a fa nem fog tudni elegendő nedvességet felvenni, így hamarabb kiszáradhat. Bár vannak, akik extra tápanyagként kukoricaszirupot, aszpirint vagy cukrot adnak a vízhez, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a vágott fenyő frissességének megőrzéséhez semmi más nem kell, csak friss víz.

A legjobb, ha a vízszintet napi szinten ellenőrzöd: a lényeg, hogy mindig elfedje a törzs vágott részét. Tartsd észben, hogy az alacsonyabb szobahőmérséklet lelassítja a száradási folyamatot, így ha a fa egy hűvösebb szobában kap helyet, kisebb lesz a vízigénye is.

4. Tartsd távol a hőforrásoktól

Ha van kandallód, akkor bizonyára szívesen látnád a karácsonyfát a ropogó tűz előtt, a direkt hő azonban felgyorsítja a fa kiszáradását, ezért ne tedd a közelébe, illetve tartsd távol a radiátoroktól, fűtőtestektől is. Amennyiben száraz az otthoni levegő, célszerű párásítót használnod. Ez szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a karácsonyfa friss maradjon.

5. Ha kiszáradna, ne tartogasd tovább

Egy ponton túl már nincs visszaút. Ha sokáig vársz a karácsonyfa kidobásával, csak még több tűlevelet kell majd feltakarítanod (a legegyszerűbb, ha erre a célra a porszívó csövét használod). Végezetül gondoskodj róla, hogy a feleslegessé vált fenyőfa a megfelelő helyre kerüljön: tedd ki a kukák mellé, vagy vidd el a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra