Így tartsd életben a karácsonyfád: hasznos tippek a szakértőktől

GettyImages-1292569565

Előre megvetted a karácsonyfát, és attól tartasz, hogy túl hamar ki fog száradni? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, hogy minél tovább megőrizze szépségét? Itt van 5 tipp, ami segíthet!

Ha vágott fenyőt veszel karácsonyfának, akkor a fa kiválasztásával és hazaszállításával még nem érnek véged a teendőid. Ha el akarod kerülni, hogy idő előtt elhullassa leveleit, muszáj lesz foglalkoznod vele. Ehhez most a Good Housekeeping Institute szakértőitől kaphatsz segítő tanácsokat.

Meddig bírja a karácsonyfa a lakásban?

Ez attól is függ, hogy mennyi idő telt el kivágása és megvásárlása között, de általánosságban azt lehet mondani, hogy ideális körülmények között legalább 5 hetet ki kell bírnia. Samantha Jones, a MyJobQuote kertészeti szakértője azt javasolja, hogy a fát legkorábban december első hetében vedd meg. Így nem kell attól tartanod, hogy még az ünnepek vége előtt tönkremegy. Főleg, ha követed az alábbi tippeket:

1. Válassz egészséges fát

Annak érdekében, hogy a vágott fenyőt a lehető legfrissebb állapotban vihesd haza, az útszéli árusok helyett érdemes közvetlenül a termelőktől beszerezned. A vásárlásnál a következők szerint járj el:

  • Keress egy egészségesnek látszó, zöld fát, amin a lehető legkevesebb barna tűlevél van.
  • Húzd végig a kezed az ágain: ha lehullanak a levelek, keresgélj tovább.
  • Emeld fel a fát egy kicsit, majd engedd el, hogy a törzse a földhöz ütközzön. Ha a barna tűlevelek egy része leesik, az még oké, de a zöldekből csak egy keveset szabad elveszítenie.

2. Vágd vissza a törzsét

A vásárlás során bizonyosodj meg róla, hogy a fenyő törzse frissen van-e vágva. Ezzel ugyanis eltávolítható a rászáradt gyanta, ami akadályozza a víz felszívódását. Ha hazaérve nem állítod fel rögtön a fát, tedd bele egy vödör vízbe, majd lehetőség szerint helyezd egy széltél és fagytól védett fűtetlen helyiségbe, például a garázsba.

Ha minden készen áll, hogy a fa végleges helyére kerüljön, vágj le egy újabb 2-3 centis részt a törzse aljából, hogy majd állítsd egy vízzel tölthető talpba. Úgy kalkulálj, hogy nagyjából 4 liter friss vízre van szüksége.

A törzset vissza kell vágni, hogy a fa elegendő vizet tudjon felvenni
A törzset vissza kell vágni, hogy a fa elegendő vizet tudjon felvennieyecrave / Getty Images Hungary

3. Gondoskodj róla, hogy mindig legyen elegendő vize

Ne felejtsd el rendszeresen utántölteni a vizet a karácsonyfa alatt. Ha túl kevés marad belőle, akkor a gyantaképződés miatt a fa nem fog tudni elegendő nedvességet felvenni, így hamarabb kiszáradhat. Bár vannak, akik extra tápanyagként kukoricaszirupot, aszpirint vagy cukrot adnak a vízhez, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a vágott fenyő frissességének megőrzéséhez semmi más nem kell, csak friss víz.

A legjobb, ha a vízszintet napi szinten ellenőrzöd: a lényeg, hogy mindig elfedje a törzs vágott részét. Tartsd észben, hogy az alacsonyabb szobahőmérséklet lelassítja a száradási folyamatot, így ha a fa egy hűvösebb szobában kap helyet, kisebb lesz a vízigénye is.

4. Tartsd távol a hőforrásoktól

Ha van kandallód, akkor bizonyára szívesen látnád a karácsonyfát a ropogó tűz előtt, a direkt hő azonban felgyorsítja a fa kiszáradását, ezért ne tedd a közelébe, illetve tartsd távol a radiátoroktól, fűtőtestektől is. Amennyiben száraz az otthoni levegő, célszerű párásítót használnod. Ez szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a karácsonyfa friss maradjon.

5. Ha kiszáradna, ne tartogasd tovább

Egy ponton túl már nincs visszaút. Ha sokáig vársz a karácsonyfa kidobásával, csak még több tűlevelet kell majd feltakarítanod (a legegyszerűbb, ha erre a célra a porszívó csövét használod). Végezetül gondoskodj róla, hogy a feleslegessé vált fenyőfa a megfelelő helyre kerüljön: tedd ki a kukák mellé, vagy vidd el a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra