Így szabadulj meg egy életre a bosszantó, nemkívánatos hívásoktól

GettyImages-1329809753
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha ismeretlen számról hívják az embert, az általában semmi jót nem jelent, ezért sokan ilyenkor fel sem veszik a telefont.

Az ismeretlen számról történő hívások gyakran reklámcélúak, vagy közvélemény-kutatóktól, netán csalóktól érkeznek, ezért a legtöbben viszolyognak tőlük. Ha nem akarod, hogy rabolják az idődet, a megfelelő beállításokkal elkerülheted, hogy egyáltalán csörögjön a telefonod, amikor kéretlen hívásokat kapsz.

Így tiltsd le az ismeretlen számról érkező hívásokat iPhone-on

Ha iPhone-od van, és iOS 13 vagy újabb rendszert használsz, az „Ismeretlen hívók némítása” funkcióval vagy külső fejlesztésű appok segítségével is letilthatod a kéretlen hívásokat. Így megakadályozhatod, hogy olyanok hívjanak, akiket nem ismersz. Mint ahogy arra az Apple útmutatójában felhívja a figyelmet:

Ezzel letilthat olyan telefonszámokat, amelyekkel még nem folytatott hívást, és amelyek nem szerepelnek a kontaktlistában. A készülék fogadja a telefonhívást, ha a hívó fél már váltott Önnel SMS-t a telefonszámán keresztül, illetve ha e-mailben megosztotta Önnel a telefonszámát.

Ahhoz, hogy ezt megtehesd, lépj be a Beállításokba, majd keresd meg a Telefon menüpontot. Itt görgess lefelé, koppints az „Ismeretlen hívók némítása” lehetőségre, és kapcsold be a funkciót. Ezután a készülék automatikusan lenémítja az ismeretlen számról érkező hívásokat, miközben a hangpostára irányítja őket, de azok a híváselőzményekben továbbra is megtalálhatók lesznek.

Az ismeretlen számról érkező hívások könnyedén letilthatók
Az ismeretlen számról érkező hívások könnyedén letilthatókronstik / Getty Images Hungary

A készülék ilyenkor a kontaktlistából, a híváselőzményekből és a Siri-javaslatokban szereplő személyektől is fogadja a bejövő hívásokat, tudatva veled, hogy az e-mailekben és SMS-ekben található telefonszámok alapján ki hív. Segélyhívás esetén pedig a készülék ideiglenesen letiltja a némítás funkciót a következő 24 órára, hogy szükség esetén el tudjanak érni.

Mielőtt használni kezdenéd az opciót, érdemes meggyőződnöd arról, hogy a fontos kontaktokat mind elmentetted, különben számukra is elérhetetlen leszel.

Így tiltsd le az ismeretlen számról érkező hívásokat Androidon

Hasonló funkció az androidos készülékek tulajdonosai számára is elérhető. Bekapcsolásához nyisd meg a Telefon alkalmazást, koppints a Továbbiak/Egyebek elemre, majd a Beállításokon belül a Letiltott számok lehetőségre, itt pedig aktiváld az Ismeretlen beállítást.

Nem kell hagynod, hogy feleslegesen rabolják az idődet
Nem kell hagynod, hogy feleslegesen rabolják az idődetgremlin / Getty Images Hungary

Ez letiltja a privát vagy nem azonosított telefonszámokról érkező hívásokat. A névjegyek között nem tárolt, de kijelzett telefonszámokról viszont továbbra is fogadhatsz hívásokat.

Szeretnéd azt is megakadályozni, hogy a mobilodon keresztül lehallhassanak? Kattints ide, és megtudhatod, mit kell tenned.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek