Teszt: mennyibe kerül most egy jól használható hűtő?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal 111 kombinált hűtőt, 14 hagyományos hűtőgépet és 7 fagyasztószekrényt tesztelt le, így 17 márka összesen 132 modelljéről született eredmény.

A vizsgálat azt mutatta, hogy egy jó minőségű, 150-250 literes kombinált hűtőszekrényhez nagyjából 130 ezer forint körüli összegért lehet hozzájutni. A vásárlásnál azonban tanácsos odafigyelni az energiaosztályra is, mert így akár 20-25 százalékot is lefaraghatsz az áramfogyasztásból egy alacsonyabb kategóriába sorolt készülékhez képest.

Mi alapján döntsek?

Az egyesület szerint, ha hűtő- vagy fagyasztószekrény vásárlása előtt állsz, érdemes alaposan végiggondolnod, hogy az életviteled alapján milyen egyéni igényeid vannak. „Nagyon sok típusú, méretű, felszereltségű (extra funkciók) készülék érhető el a piacon, s érdemes valóban olyat választanunk, amilyenre szükségünk van, és ami hosszú távon kiszolgálja majd az igényeinket, nem pedig olyat, amilyet legutóbb a reklámokban láttunk”, javasolják közleményükben.

Hogy zajlott a teszt?

A szakemberek többféle típust, így beépíthető, szabadon álló, kétajtós, többajtós és kombinált hűtőket is teszteltek. A laboratóriumi vizsgálatok során elsősorban arra keresték a választ, hogy a készülékek milyen gyorsan hűtik, illetve fagyasztják le az ételt, mennyire stabilan tartják a belső hőmérsékletet, ha túlmelegszik a környezetük, vagy áramszünet lép fel, illetve mekkora az energiafogyasztásuk és milyen hangosan üzemelnek. Az idei teszten mindezeken túl terítékre került néhány további érdekes szempont is. Például hogy mennyire megbízható a gépek belső termosztátja, vagy hogy kezelhetőségükkel és tisztíthatóságukkal kellően felhasználóbarátnak számítanak-e.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Melyek a legjobb készülékek?

A leggyakoribb, 150-250 literes méretkategóriában több mint két tucat kombinált hűtő – köztük a Bosch, LG, Liebherr, Samsung, Haier, Whirlpool és Candy modelljei – teljesített kiemelkedően a teszten, melyek az összes szempont alapján 71 és 91 százalék közötti eredményt értek el. Az élmezőnyben szereplő termékek között vannak megfizethetőbb darabok, amikhez 124-170 ezer forintos áron lehet hozzájutni, más készülékekért azonban 300-400 ezer forintos összegeket is elkérnek, miközben nagyjából ugyanezt a szintet hozzák.

Az egyesület szerint a vásárlók nincsenek könnyű helyzetben, mivel – akárcsak a korábbi teszteknél – itt is az derült ki, hogy az egyes márkák modelljei között jelentős minőségi különbségek lehetnek, ráadásul a magasabb ár sem feltétlenül jelent garanciát a kiváló teljesítményre. A listavezető LG GBB92STAQP készülék például úgy ért el 91 százalékos eredményt, hogy 387 ezer forintba kerül, miközben a gyártó egy másik modellje, az LG GBB72PZEFN jóval kedvezőbb, 192 ezer forintos áron kapható, mégis 88 százalékos eredményével alig maradt el mögötte. A különbség csupán egy-két okosfunkcióból adódik, mint amilyen például a wifin keresztül működő telefonos vezérlés.

Egy jól használható, minőségi kombinált hűtőre legalább 130 ezer forintot kell áldoznod
Egy jól használható, minőségi kombinált hűtőre legalább 130 ezer forintot kell áldoznod97 / Getty Images Hungary

A listavezető készülékek előnye, hogy viszonylag gyorsan hűtenek és fagyasztanak, illetve stabilan tartják a belső hőmérsékletet, még akkor is, ha túlmelegszik a konyha, vagy jön egy áramszünet (legalább 10 órán át, a legjobbak pedig akár 16–25 órán keresztül), továbbá kedvező az energiafogyasztásuk, így hosszú távon sok pénzt lehet megtakarítani velük.

A döntési szempontoknál érdemes előtérbe helyezni az energiaosztályt, ugyanis egy-egy energiaosztály között, ugyanolyan paraméterű készülékek esetén, 20-25 százalékos fogyasztási különbség is lehet.

Itt fontos megemlíteni, hogy idén márciusban megváltozott az EU-s energiahatékonysági címkerendszer, ami a hűtőket, fagyasztókat is érinti. A régi + jelölés (pl. A+, A++, A+++) helyett így az energiahatékonyságot már egy A-tól G-ig tartó skálán mérik, ahol az „A” jelöli a legkedvezőbb energiafogyasztási szintet.

Az eredményhez visszatérve, a 150–250 literes kombinált hűtőknél a lista végén az olcsóbb, 120 ezer forint körüli árkategóriájú készülékek végeztek. Ezek lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és falják az energiát, mégis van köztük olyan, ami ennek ellenére elég drágán, 280 ezer forintért szerezhető be.

A fagyasztó funkcióval nem rendelkező hagyományos hűtőszekrények ehhez képest mind kedvező, 75 százalék feletti eredményt értek el, ám az árak ebben a termékcsoportban is nagy szórást mutattak: a legolcsóbb 110 ezer forintba, míg a legdrágább 550 ezer forintba kerül. A legjobbak között több Liebherr termék is szerepel, a kedvezőbb árkategóriában ugyanakkor inkább a Bosch, az LG és az Indesit készülékei remekeltek.

A vizsgált fagyasztószekrények és fagyasztóládák zömében 200–300 literes méretűek és 110–280 ezer forintos áron kaphatók. Ezeknek a kombinált hűtőkhöz viszonyítva jellemzően több időre van szükségük, hogy lefagyasszák az ételt, viszont jobban szigetelnek, így áramszünet esetén akár egy-másfél napig is megtartják az optimális belső hőmérsékletet. A legjobb itt holtversenyben az LG GF5237PZJZ1 és az AEG AGB728E4NX készülék lett. A részletes eredményt (előfizetés ellenében) ide kattintva nézheted meg.

Miért kell fizetni az eredményért? 

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra