Ezzel az 9 módszerrel végleg megszabadulhatsz a hangyáktól a lakásodban

GettyImages-568376803

Nincs sok bosszantóbb dolog annál, mint amikor megjelennek otthon a hangyák: a természetesebb megoldások kedvelőinek is ajánlunk módszereket arra, hogy megszabadulhassanak a rovaroktól.

Tavasszal előfordulhat, hogy hiába kerüli el az ember azt, hogy ételmaradék legyen a konyhapulton vagy az étkezőasztalon, netalán a padlón, a hangyák mégiscsak megjelennek. Nem muszáj vegyszerekkel nekirontanunk a rovaroknak: vannak olyan természetes megoldások is, amelyek segíthetnek őket távol tartani.

1. Vedd fel a harcot szagokkal

A feromonok nagyon fontosak a hangyák számára akkor, amikor útjukat keresik. Ebbe az egyenletbe zavarhatunk be azzal, ha eltüntetjük az egymásnak lerakott illattérképet, vagy számukra kellemetlen szagokkal rontjuk el azt. 

Ablaktisztító folyadék és folyékony szappan összekeverésével egy olyan keveréket hozhatunk létre, melyet a vonulási útra fújva megszabadulunk az illatanyagtól, amely addig útba igazította a rovarokat.

Az odaspriccelt folyadékot úgy töröljük fel, hogy egy vékony rétegben azért még rajta maradjon a felületen.

A hangya az otthonodban borzasztóan zavaró látvány
A hangya az otthonodban borzasztóan zavaró látványPetri Oeschger / Getty Images Hungary

Ha nem szeretnénk ilyen potenciálisan csúszós filmréteget a padlón, akkor fekete borsot vagy Cayenne-borsot szórjunk oda: ezek szagát nem kedvelik a hangyák, így felhagynak az adott területen való kószálással. A borsmenta- vagy teafaolaj is segít elűzni a hangyákat: kétpohárnyi vízben az előbbiből 10-20, az utóbbiból 5-10 cseppet érdemes elkeverni, majd ezzel spricceljük be az ablakok, ajtók környékét.

2. Az ecet hangya ellen is megoldás

Azt már a legtöbben jól tudjuk, mekkora segítséget jelent a felületek tisztításában az ecet: talán nem meglepő, de a hangyák sem bírják ezt a folyadékot. Egy az egyben keverjük el vízzel, majd ezzel töröljük át a felületeket – ha pedig hangyát látunk, kellemetlen szagú és vegyi anyagokat tartalmazó irtószer helyett ezzel spricceljük le őket.

3. Forró víz, és kész

Ha tudjuk, hol lehet a boly, egész egyszerűen önts forró vizet annak minden általad felfedezett bejáratába. A forró víz végez a hangyákkal – de vigyázz, magadat nehogy leforrázd vele.

4. Kukoricakeményítő

Ismét egy konyhai alapanyag, amely segíthet akkor is, amikor a hangyákkal veszed fel a harcot. Kétféleképp is használhatod: rászórod a hangyákra, majd leöntöd vízzel: ezután az elpusztult rovarokat és a keményítős keveréket feltörlöd. Ha egyszerűen csak rájuk szórod, utána fel tudod porszívózni a keményítőt hangyástul.

5. A kávé végezhet velük

Talán nem tudtál arról, hogy a koffein halálos hatással bír a hangyákra – épp ezért elkeverheted cukorral az őrölt kávét, majd kihelyezheted csalétekként valahova. A kávét a bolyba viszik majd a szorgos kis hangyák, ahol aztán elpusztítja őket az.

Fontos, hogy ne hagyj elöl számukra vonzó ételt!
Fontos, hogy ne hagyj elöl számukra vonzó ételt!Natasa Ivancev / Getty Images Hungary

6. Egyszerű, de nagyszerű: citrom

Sokunknak egyébként is akad az otthonában egy-egy citrom: ezt most a hangyák ellen is felhasználhatjuk. Citromreszeléket riasztóként is kitehetünk megelőzésre, vagy a vonulási útvonalra is szórhatjuk azt.

7. Ha van otthon ragasztó

A kétoldalú ragasztószalagot mechanikus megoldásként vetheted be a hangyaáradat megfékezésére. Ragaszd a vonulási útvonalra, aztán várd ki, amíg egyre többen ragadnak bele. Ha már nem elég hatékony, cseréld ki.

8. A vegyszeres megoldás

Ne a fújós irtókat válaszd, ha valóban hosszú távú eredményre vágysz: ezek az aktuálisan ott kódorgó hangyákkal végeznek, de a bolyban van utánpótlás bőven. 

Vásárolj olyan csalétket, amelyben mérgező anyag van: ezt beviszik a bolyba, és ott pusztulnak el tőle.

Ha ilyet választasz, és a családban kisgyermek vagy háziállat él, aki esetleg hozzáférhet ahhoz, érdemes vigyázni és olyan helyre tenni, ahol a hangyák meg fogják találni, de a kicsik és a kutyák, macskák nem tekintik majd azt játéknak.

9. Tarts tisztaságot!

Nehéz, de fontos: a hangyák szívesebben járnak hozzád, ha azt találják, hogy van a konyhában keresnivalójuk, mivel terített asztalként várja őket a morzsa és az ételmaradék. De mennyivel egyszerűbb rendesen kitakarítani, mint aztán a hangyákkal harcolni?

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra