Rosszul mosod a hajad: 8 jellemző hiba, amit észre sem veszel

GettyImages-163136267

A hajmosást nem kell túlbonyolítani, de azért van néhány alapvető szabály, amit érdemes szem előtt tartanod.

Cikkünkben hajápolási szakértők veszik számba a leggyakoribb hajmosási hibákat, és hasznos tippekkel szolgálnak, hogy a megfelelő technikákat és termékeket alkalmazva a lehető legtöbbet hozhasd ki a hajadból.

1. Rossz sampont használsz

Ha száraz a hajad, ettől csak még szárazabb lesz, ha pedig finom szálú, akkor elnehezedhet és lelapulhat miatta – figyelmeztet a Reader's Digest. Anabel Kingsley trichológus ennek elkerülése végett azt javasolja, hogy ne a hajtípusod szerint, hanem a hajad textúrája alapján válassz sampont. „A finom, vékony szálú hajhoz például egy könnyű, fehérjében gazdag termék az ideális, ami testet ad neki. A durva hajnak ezzel szemben hidratáló, simító hatású összetevőkre van szüksége ahhoz, hogy puha, kezelhető és göndörödésmentes maradjon” – fejtette ki a szakember. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen sampon a legmegfelelőbb számodra, kérj segítséget a fodrászodtól.

2. Nem fésülöd ki a hajad, mielőtt megmosnád

Csak a hajmosás után fésülöd ki a hajad, de előtte nem? Öreg hiba! Ha már az elején rászánsz néhány percet a fésülködésre, fellazíthatod a korábban használt hajápolási szerek maradványait, illetve megakadályozhatod, hogy a hajad összegubancolódjon a zuhany alatt.

3. Nem megfelelő a hajmosási technikád

Yasmine Ishmael, a NIUCOCO vegán hajápolócsalád vezető kutatója szerint a sampont a fejbőrre kell felvinni, alaposan felhabosítani, majd fejjel lefelé bedolgozni a hajba. Mivel a hajtövek szennyezettebbek, a hajvégek pedig szárazabbak, ez a legcélravezetőbb technika.

Egy hajmosáshoz 10 milliliter sampon szükséges, ami 2 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg
Egy hajmosáshoz 10 milliliter sampon szükséges, ami 2 teáskanálnyi mennyiségnek felel meggilaxia / Getty Images Hungary

4. Feltornyozod a hajad a fejed tetejére

Ezzel csak annyit érsz el, hogy csomós lesz a hajad – jegyezte meg Kate Jotzat szalontulajdonos és stylist, aki azt tanácsolja, próbálj ellenállni a kísértésnek, hogy a fürtjeiddel babrálj hajmosás közben, és hagyd őket természetes pozíciójukban.

5. A samponod durva vegyszereket tartalmaz

Ishmael óva int azoktól a termékektől, amelyek nátrium-lauril-szulfátot, nátrium-lauret-szulfátot, szintetikus illatanyagokat, ammóniát és egyéb durva vegyületeket tartalmaznak. Ezek ugyanis megfoszthatják a hajat természetes olajaitól, irritálhatják a fejbőrt, hozzájárulhatnak a hajvégek töredezettségéhez és kifakíthatják a festett hajat.

6. Túl sok kondicionálót használsz

Érhető, ha egészséges hajra vágysz, de az nem fog segíteni, ha több kondicionálót használsz. Itt megint csak lényeges a megfelelő technika is. Ishmael szerint a készítményt a hajvégekre kell felvinni, majd lefelé haladva bedolgozni a hajba. Ha normál vagy zsíros hajad van, akkor elegendő a tincsek hosszának feléig, ha pedig száraz vagy durva, akkor egészen a gyökerekig.

7. Túl gyakran mosol hajat

A hajmosás ideális gyakorisága a hajtípustól is függ. Ha zsíros a hajad, előfordulhat, hogy mindennap mosásra szorul, vagy száraz sampont igényel. Normál haj esetén viszont elegendő lehet heti 2-3 alkalom, míg száraz vagy sérült haj esetén heti egy alkalom is.

8. A mélykondicionálás rabja vagy

A legtöbb ember számára nincs szükség havonta egy mélykondicionáló-kezelésnél többre, de ezt az is befolyásolhatja, hogy a haj szerkezete mennyire sérült. Erről szintén érdemes kikérned egy szakember tanácsát. Elképzelhető, hogy valamilyen házi megoldással is kedvező eredményt érhetsz el.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra