Bolhás kutya és macska: így szabadulj meg az élősködőktől

Még ha kínosan ügyelsz is a higiéniára, akkor is előfordulhat, hogy a kutyád vagy a macskád bolhás lesz. Pánikra azonban semmi ok, a megfelelő kezeléssel viszonylag gyorsan megszabadulhatsz a nemkívánatos potyautasoktól.

Az internetes útmutatók számos módszert ajánlanak az élősködök megfékezésére, melyek között akad néhány szokatlannak ható megoldás is. A Lifehacker például valami olyat javasol, ami magadtól valószínűleg soha nem jutna eszedbe: egy mosogatószeres fürdőt. De mit gondol erről az állatorvos? Máris kiderül!

Miért épp a mosogatószer?

Az ajánlás szerint azért, mert lebontja a bolhák külső vázát, így azok percek alatt megfulladnak és elpusztulnak. A gond csak az, hogy rengeteg van belőlük, ezért ahhoz, hogy bármiféle eredményt érj el, alaposan le kell csutakolod vele az állatot, majd átfésülnöd bolhafésűvel is. Ezután még szükség lehet egy hagyományos, samponos fürdőre is, hogy ne száradjon ki a bőre.

A módszer további hátránya, hogy nem akadályozza meg a bolhák visszatérését, így ha jelen vannak a lakásban, bármikor visszaugrálhatnak kedvencedre. A másik probléma, hogy a mosogatószer irritáló hatású lehet az állat bőrére nézve, így az állatorvosok nem is javasolják a rendszeres használatát.

A vakarózás intő jel lehet
A vakarózás intő jel lehetsony_moon / Getty Images Hungary

Milyen további kezelések vannak?

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a bolhák esetében nem lehet kevésbé súlyos helyzetről beszélni, mert az idővel biztosan súlyossá fog válni. Főleg, ha a fertőzött állat nem kapja meg a megfelelő kezelést. A szakember hozzátette, még a kifejezetten bolhák ellen szánt samponokkal és porokkal sem lehet 100 százalékos eredményt elérni, ezért használatukat követően az élősködők ismételten elszaporodhatnak. A fürdetés ráadásul szinte kikivitelezetlen (és értelmetlen is) a macskáknál, de a kutyák sem túlzottan rajonganak érte, arról nem is beszélve, hogy milyen időigényes és körülményes tud lenni.

A cseppek sokkal hatékonyabbak, de manapság inkább a tablettás kezelés számít a legjobb megoldásnak.

Idevágó szabály, hogy az állatorvos szerint a kutyáknak adható készítmények egy részét tilos macskákon alkalmazni, mert mérgezőek lehetnek rájuk nézve, ezért akár el is pusztulhatnak. A siker pedig csak akkor lehet teljes, ha a kezelést nemcsak a bolhás állat kapja meg, hanem a vele kapcsolatban álló összes többi kutya és macska is, valamint elengedhetetlen a lakókörnyezet kitakarítása és fertőtlenítése is. Enélkül ugyanis garantált az újrafertőződés. Fontos tudni azt is, hogy az élősködők férgeket terjeszthetnek, ezért az érintett állatoknál a féreghajtás is indokolt. Sőt, mivel a bolhák és a férgek egyaránt veszélyesek az emberre, szükség lehet humán kezelésre is.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra