Teszt: mennyibe kerül egy beépíthető sütő, amit érdemes is megvenni

Összesen 45 beépíthető sütőt vizsgált meg gyártóktól független laboratóriumi tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mutatjuk az eredményt.

Mitől jó egy sütő? Talán a legfontosabb szempont, hogy hatékonyan süssön, vagyis viszonylag hamar felmelegítse a sütőteret, egyenletesen süsse át az ételt és stabilan tartsa a beállított hőfokot, de hosszú távon az is előny, ha nem fogyaszt túl sok áramot – írja összefoglalójában az egyesület. A 16 vizsgált márka – többek között az AEG, a Bosch, az Electrolux, a Gorenje, az IKEA, a Miele és a Samsung – készülékei közül ilyen téren 5 termék ért el kiemelkedő eredményt a teszten. Ezek nemcsak hatékonyan sütnek, hanem az energiafogyasztásuk is kedvező.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni a vásárlásnál?

Az elmúlt évek tesztjei azt mutatták, hogy a legolcsóbb háztartási gépek sok esetben közel sem hozzák a gyártók által ígért teljesítményt. Így kezdetben hiába kell kevesebbet fizetni értük, a tartós használatra tekintettel összességében jobb döntés lehet egy minőségi középkategóriás készüléket választani.

A tesztekből az is világosan látszik, hogy nem kell feltétlenül sok százezer forintos hűtőt, mosógépet vagy porszívót venni, ha jól működő berendezést szeretnénk.

A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy nagyobb háztartási gépek vásárlása előtt néhány napig figyeld meg a saját szokásaidat, igényeidet, majd csak ezután kezdj el tájékozódni, és az ár mellett más szempontokat is vegyél figyelembe. Fontos kérdés például, hogy ha később meghibásodik a készülék, van-e a közelben márkaszerviz (itt a szervizlista, amiből kiderül).

Mennyire macerás a tisztításuk?

A sütő tisztítása a legutálatosabb házimunkák közé tartozik, ám ha a kényelemért hajlandó vagy némi felárat fizetni, az alábbi három tisztítási funkció valamelyikével könnyedén kiválthatod a kézi sikálást:

  • A pirolitikus tisztítás során a sütő közel 500 Celsius-fokra melegszik fel, ami elegendő ahhoz, hogy a lerakódott szennyeződések hamuvá égjenek. Ezt már könnyű eltávolítani, de számolni kell vele, hogy a folyamat akár másfél óráig is eltarthat és megnövekedett áramfogyasztással jár.
  • A katalitikus tisztítású készülékek belső fala speciális bevonattal van ellátva, amely 200 fok feletti hőmérsékleten magába szívja a zsíros szennyeződéseket. A program körülbelül fél órát vesz igénybe, és ezután csak annyi dolgod marad, hogy letöröld a falakat. A technológia hátránya, hogy a bevonat gyakran nem minden felületre kerül, ezért egyes részeken nem lehet megúszni a sikálást, ráadásul a speciális anyag idővel telítődik, így a belső falat cserélni kell, ami pluszköltséggel jár.
  • A gőztisztítású sütőknél a forró sütőtérbe helyezett vízből gőz képződik, ami fellazítja a szennyeződéseket.

Az egyesület szerint mindhárom kategóriában lehet olcsóbb és drágább készülékeket is találni. A mezőnyben szereplő pirolitikus sütők ára például 100 ezer és 800 ezer forint között mozog.

Ha jól akarsz dönteni, ne csak az árat vedd figyelembe
Ha jól akarsz dönteni, ne csak az árat vedd figyelembeJackF / Getty Images Hungary

Melyik a legjobb beépíthető sütő?

A teszten a Bosch AccentLine HSG856XC6 készülék vizsgázott a legjobban, mivel hatékonyan süt, nagyon csendes, könnyen kezelhető, és nem kell attól félni, hogy megéget, mert üvegajtaja nem forrósodik át. Cserébe viszont a többi listavezetőhöz képest nagyobb az áramfogyasztása és elég borsos az ára: 850 ezer forint körüli összegért kapható.

A második helyen szintén egy Bosch termék, a HBG5780S0 típusjelű modell végzett, amihez már elérhetőbb áron, mintegy 200 ezer forintért lehet hozzájutni. Márkatársához képest ez egy kicsit kevésbé hatékonyan süt, de kevesebb áramot fogyaszt, szintén csendes a működése és nem forrósodik át az üvegajtaja, így a kisgyermekes családok számára alacsony helyen használva sem jelent biztonsági kockázatot.

A teszten az utóbbi készülékhez hasonlóan jól teljesített további 10 termék, így az AEG, a Balayaz, Electrolux és az IKEA egyes modelljei is, melyek ára 110 ezer forinttól 300 ezer forint terjed. Ezek leginkább energiafogyasztásuk terén mutattak különbségeket.

A lista másik végére kerülő, a vizsgálaton gyengébben szereplő készülékek főleg azon veszítettek sok pontot, hogy sütés közben nem tartották stabilan a beállított hőmérsékletet, nem tudták egyenletesen átsütni az ételt és igazi energiafalóknak bizonyultak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete korábbi vizsgálatainak megfelelően az eredmény ismét azt mutatta, hogy nem feltétlenül éri meg a márkahűségre alapozni, mivel egy adott gyártó egyes modelljei között jelentős eltérések lehetnek, illetve az árból sem mindig lehet messzemenő következtetéseket levonni. A részleteket (előfizetés ellenében) ide kattintva olvashatod el.

Miért kell fizetni az eredményért? 

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra