Mi az a pici lyuk a telefonod kamerája és a vaku között?

Az okostelefonok az elmúlt 15 évben életünk nélkülözhetetlen részei lettek. Nemcsak kapcsolatot tartunk a segítségükkel, de velük szervezünk, tervezünk, a letöltött appok segítségével maradunk fittek, velük tanulunk nyelvet, fotózunk és fogyasztjuk a különböző médiatartalmakat is. A telefonokat annyira rutinszerűen használjuk, hogy sokszor fel sem tűnik rajtuk egy-egy apró részlet.

Pedig számtalanszor kiderült már, milyen izgalmas néha rácsodálkozni egy-egy kis részletre és megtudni, miért pont úgy néznek ki mindennapi használati tárgyaink, ahogy. Mai kérdésünk így hangzik: Mi az a pici lyuk a telefonod kamerája és a vaku közt?

Miféle apró lyuk?

Kérdezheted, mert nem minden telefontípuson található ilyen. Az egyik legnépszerűbb márka típusain azonban igen, így itthon is százezereket érintő kérdés, hogy mi az a kicsi lyuk. A hol is? Nos a telefon hátoldalán, a hátlapi kamera és a vaku közvetlen közelében, a bal felső oldalon. Neked is feltűnt már, de nem tulajdonítottál nagy jelentőséget neki, nem gondolkodtál el rajta, ugyan mire való? Na most figyelj!

Hangok és zajok

Telefonunkkal nemcsak telefonbeszélgetéseket intézünk, de gyakran előfordul, hogy hangot is rögzítünk, például egy-egy videó készítésénél, facebookos élőzéskor vagy, ha munkák úgy kívánja, például interjúk rögzítéséhez is ezt az eszközt használjuk. Éppúgy, ahogy a telefonbeszélgetésekre sem csak a szoba vagy irodánk csendjében kerül sor, a hangfelvételeket sincs mindig alkalmunk hangszigetelt és teljesen csöndes körülmények között felvenni. Videónk vagy hangfelvételünk színvonalát jelentősen csökkenti, beszélgetésünket pedig akár élvezhetetlenné is teszi, ha túl nagy a háttérzaj.

Hogy jön ide a pici lyuk?

Nos, a fentebb említett kis lyuk éppen ennek elkerülésére, csökkentésére való, vagyis az a funkciója, hogy kiszűrje a zavaró háttérhangokat. Ez a kis mikrofon a külvilág zajait analizálja és szűri, és ez segít például abban is, hogy Siri is megértse a neki szegezett kérdéseket. Elhelyezése sem véletlen: azért került épp oda, ahova, hogy távol legyen attól a mikrofontól, ami telefonálás közben a te hangodat veszi. A hátsó lyukkal rendelkező telefonokon ugyanis két másik mikrofon is található. A hátoldal alján egy – ez a fő mikrofon –, és van egy másik is az elülső oldalon (az a vékony, rácsos izé felül). Amikor telefonálsz, ez nem működik, de fontos hasznát veszed, amikor videót rögzítesz: ennek segítségével már sztereó hanggal teszed ugyanis. 

Na erre varrjál gombot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra