Most akkor szabad mikrózni az ételeket, vagy nem?

Sokan vannak, akik szerint az ételek mikrohullámú sütőben történő melegítése a tápanyagok kárára van. Mások szerint a mikózás annyira kényelmes, hogy attól tartanak, túl jó ahhoz, hogy igaz legyen.

Sőt, olyanok is vannak, akik meg vannak győződve arról, hogy a mikrohullámok magát az emberi szervezetet károsítják. Anthony L. Komaroff, a Harvard professzora szerint azonban erre vonatkozó bizonyítékok nincsenek.

Visszatérve a tápanyagokra...

A mikrohullámú sütőben történő melegítés során valóban csökkenhet az étel tápértéke, ez ugyanis a melegítéskor általános jelenség, függetlenül a melegítés módszerétől. A főzés bizonyos mértékig károsítja a tápanyagok kémiai szerkezetét, így ezek egy része lebomlik, ugyanakkor rengeteg marad még az ételben. Mindemellett pedig a hőkezeléssel rengeteg olyan mikrobát is elpusztítunk, amik egészségügyi problémákat okozhatnak.

Sokszor az egészségedért is teszel azzal, ha megmikrózod a vacsit
Sokszor az egészségedért is teszel azzal, ha megmikrózod a vacsitSpauln / Getty Images Hungary

És bár elsőre nem gondolnánk, de a melegítési módszerek közül a mikrózás az egyik, ami a legkevésbé károsítja a tápanyagokat. Ugyanis minél hosszabb ideig főzünk egy ételt, annál több tápanyag bomlik le benne, a mikrózás pedig rendszerint nem tart tovább pár percnél. A legjelentősebb tápanyagveszteség főzés során keletkezik, ilyenkor ugyanis bizonyos tápanyagok a vízbe kerülnek.

Tehát a mikrózás nemcsak gyors, de van, amikor a táplálkozás szempontjából előnyösebb is, mint más hőkezelési formák. Hogy ízre különbözik-e a mikrohullámú sütőben készített étel attól, amit sütőben sütünk meg, azt mindenki döntse el maga.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek