Így csalogasd be a madarakat a kertedbe

A kertészeknek több oka is van arra, hogy becsábítsák a madarakat a kertbe. Nemcsak kellemes látványt nyújtanak, hanem hasznosak is: fiókáikat etetve több ezer kártevő rovart vadászhatnak le.

Ahhoz, hogy a madarak visszatérő vendégek legyenek a kertedben, mindenekelőtt megfelelő menedéket, eleséget és vizet kell biztosítanod számukra. Nem tudod, hogy melyikből milyenre lenne szükség? A TribLive összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a témában, hogy szárnyas védenceid mindenből a legjobbat kaphassák. 

Teremts számukra búvóhelyet

Menedéknek megfelelnek az örökzöld fák is, de ügyelj rá, hogy legalább három méterre legyenek az etetőtől, nehogy a mókusok átugráljanak, és a gondosan kikészített madáreledel a gyomrukban végezze. Ha az etetőhely közelében elhelyezel egy gallykupacot, az egyfajta megállóhelyként szolgálhat a madaraknak a táplálkozás előttre és utánra, illetve remek búvóhelynek is számít a ragadozók elől.

A kerti madarak gondozásába bevonhatod a gyerekeket is, biztosan élvezni fogják
A kerti madarak gondozásába bevonhatod a gyerekeket is, biztosan élvezni fogjákJevtic / Getty Images Hungary

Amennyiben új madáretetőben gondolkozol, az ablaketető, a függesztett etető, a dúcetető, az etetőtálca és a talajetető közül válogathatsz. Ha azonban háziállatokat tartasz, vagy macskák is megfordulnak a kertedben, fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol nem érhetik el, ezért a talajetető nem jó megoldás. 

Egy pró tipp: a rövidebb fonaldarabok és állati szőrök megkönnyítik a fészerkakást a madarak számára. Ezeket a hagymához kapott hálóban lógathatod fel a ház közelében.

Gondoskodj táplálékról

Az egyik legelterjedtebb opció a napraforgómag, ám a boltokban kifejezetten a kerti madaraknak összeállított magkeverékek is kaphatók. Ha inkább magad szeretnéd variálni az eleségeket, a Mályi Természetvédelmi Egyesület alábbi grafikája remekül összefoglalja, hogy mit szabad adni a madaraknak, és mit nem.

madaretetes
Mályi Természetvédelmi Egyesület

A faggyú azért is remek választás, mert gyors energiaforrásként szolgál. Ha felolvasztod, és földimogyorót, napraforgómagot, mogyoróvajat, kukoricadarát, gyümölcsöket szórsz bele, majd amikor újra megszilárdult, kiakasztod a kertbe, a madarak, különösen a harkályok, imádni fogják. Ha igazán lelkiismeretes akarsz lenni, a téli fagyok idején a madáritatónál egy erre a célra szánt vízmelegítőt is érdemes beüzemelned, hogy a legnagyobb hidegben se fagyjon be a víz.

Ültess okosan

A madarak folyamatos táplálékellátása érdekében a kertészeti szezonban igyekezz olyan növényeket ültetni, amelyek terméseiből, magjaiból látogatóid önállóan is lakomázhatnak. Ilyen például a már említett napraforgó, valamint a tapadó vadszőlő, a hibiszkusz, a menyecskeszem, az aranyvessző és a kasvirág. Egyes növények, mint a selyemkóró inkább azért hasznosak, mert magukhoz csalogatják a rovarokat, melyekből a madarak táplálkozhatnak.

Egyes fákkal és cserjékkel két legyet üthetsz egy csapára: védik az udvarodat a széltől, illetve bogyóikkal táplálékforrást biztosítanak a madaraknak. Idesorolható egyebek mellett a boróka, a som, a fanyarka és a bangita is. A tavaszi ültetésnél hosszú távra is tervezhetsz. A tölgy-, nyír-, alma- és juharfák nagyszerű élőhelyet teremtenek a madaraknak. Még valami: a kerti munka során lehetőleg ne gereblyézd össze az összes levelet, mert az alattuk megbújó rovarok szintén eleséget jelentenek a madaraknak. A madáretető telepítéséről alábbi cikkünkben értekeztünk részletesebben: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek