Szőlő kisokos: vásárlási és tárolási tippek

Te tudod, hogy milyen külső jegyekből szűrhető le, hogy a szőlő hamarosan tönkre fog menni? És azt, hogy milyen hatással van rá a nedvesség? Kisokosunkból megtudhatod!

A szőlő nemcsak finom, hanem egészséges is. Tele van antioxidánsokkal és értékes rostokkal, ráadásul egy sor krónikus betegség, így a szívproblémák és az asztma megelőzésében is hathatós segítséget nyújthat, ezért amíg megtalálható a boltok kínálatában, több szempontból is megéri feltankolnod belőle. Ha azonban nem akarod, hogy idő előtt a kukában landoljon, van néhány aranyszabály, amit érdemes szem előtt tartanod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Mire figyeljek a vásárlásnál?

A Skillet azt javasolja, hogy először nézd meg a szárat, melynek zöldnek és hajlékonynak kell lennie, ugyanakkor stabilan kell tartania a szemeket, illetve nem szabad, hogy a találkozásuknál fonnyadt vagy penészes legyen. A következő lépésben vizsgáld meg magukat a szőlőszemeket is. Ha kövérek és tömörek, bátran megveheted a kiszemelt fürtöt, ha viszont puhák és lazán lógnak a száron, akkor válassz egy másikat. Már csak azért is, mert így könnyen leválhatnak róla, majd a zacskó alján pépesre törve elősegíthetik a szőlő rohadását vagy penészedését.

Érdemes szemrevételezni a szemek színét is. A vörös és fekete szőlőnél az egyenletes, élénk, sötét árnyalatokat, míg a zöldnél a sárga tónust keresd. Ha a szemeken finom, ezüstös porból álló bevonatot látsz, attól nem kell megijedned. Az a szerepe, hogy megvédje a szőlőt a kártevőktől és baktériumoktól, valamint bezárja a nedvességet. Ez a szüretet követően fokozatosan elhalványul, vagyis minél jobban látható, annál frissebb a szőlő.

Csak fogyasztása előtt szabad lemosni
Csak fogyasztása előtt szabad lemosniLuckyBusiness / Getty Images Hungary

Hogy kell helyesen tárolni?

A szőlőt nem tanácsos a boltban kapott műanyag vagy papírzacskóban hagyni, mivel tárolásához elengedhetetlen a megfelelő szellőzés. A célnak megteszi akár egy konyharuhával leterített szűrőedény, vagy a hűtő frissen tartó rekesze is, de az utóbbi esetben figyelj oda, hogy ne legyen mellette semmi, aminek erős szaga lehet (például egy fél hagyma).

Bár a nedvesség alapvetően jót tesz a szőlőnek, fontos, hogy ne legyen vizes, mert ez megint csak a penésznek és a rohadásnak kedvez. Éppen ezért leöblíteni csak akkor érdemes, ha utána el is fogyasztod. Ehhez használj hideg csapvizet (a szappant és a hipót felejtsd el!), majd tedd a szőlőt egy papírtörlőre, hogy a felesleges nedvességet fel tudja szívni.

Attól, hogy a szemek kezdenek megpuhulni, még továbbra is felhasználhatod őket. A fagyasztóba téve jeges szőlőfalatkákat varázsolhatsz belőlük, megsütve pedig kitűnő kiegészítői lehetnek például egy sajttálnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra