Ezzel szenvedsz, közben elmegy a busz: így küzdj meg a beragadt cipzárral

Kevés bosszantóbb dolog létezik annál, mint amikor beragad a cipzár. Főleg, mivel valahogy mindig akkor következik be, mikor éppen késésben vagy és nagyon sietnél valahová.

A beragadt cipzárra általában mindenki ugyanúgy reagál: rövid úton idegállapotba kerül, majd elkezdi rángatni a fogantyúját, ami nem segít, viszont további frusztrációt okoz. Ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülnél, ne kövesd el ezt a hibát, mert csak tönkreteszed vele a ruhát (és az idegrendszered is). A Lifehacker szerint a kulcs a síkosítás.

Többet ésszel, mint erővel

A cipzár eredeti funkciójának visszaállításához szerencsés esetben csak néhány hétköznapi tárgyra, egy szemöldökcsipeszre és egy grafitceruzára lesz szükséged. Az első teendőd, hogy finoman megmozgatod az anyagot a cipzár feletti részén, hátha sikerül kiszabadítanod azt a részt, ami beragadt a fogak közé. Ha ez nem vezet eredményre, akkor használd a csipeszt, de bármilyen csábítónak is tűnik, tartózkodj a fogantyú erőszakos cibálásától. A következő lépésben dörzsöld meg a cipzár fogainak mindkét oldalát a ceruza hegyével. A grafit egyfajta kenőanyagként fog viselkedni, és remélhetőleg orvosolja a problémát.

Idegesítő, de van rá megoldás
Idegesítő, de van rá megoldásFotó: Chester Ho / Getty Images Hungary

Amennyiben törekvéseid nem vezetnek eredményre, van néhány másik opciód is. A Lifehacker azt ajánlja, hogy fogj egy fülpiszkálót, tegyél rá egy kevés szappant, vazelint, olívaolajat vagy ajakbalzsamot, majd kend be vele a cipzárt mindkét oldalt a fogak mentén. Ha ezután megmozgatod egy kicsit, már simán kell mennie! Csak légy óvatos a kenőanyag megválasztásánál, nehogy olyat használj, ami foltot hagyhat az adott szöveten. Ilyen szempontból a szappan a legjobb, hiszen könnyedén le lehet mosni. Ha valami nem egyértelmű, itt egy videó is, ami összefoglalja a lényeget:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.