Melyik napszakban érdemes locsolni a növényeket?

Nem számít, hogy egy terebélyes kinti kerttel kell foglalkoznod, vagy csak néhány fűszernövény sorakozik a párkányodon, a megfelelő öntözés a növények gondozásának egyik legalapvetőbb része.

De milyen időpontban ajánlott locsolni? Egyáltalán van bármiféle jelentősége? És mikor a legszomjasabbak a növények? Mint kiderült, a kertészeti szakemberek szerint létezik egy időpont, ami nagy általánosságban tényleg ideális az öntözéshez. Lássuk tehát, hogy milyen ütemterv szerint érdemes eljárnod, hogy a lehető legoptimálisabb körülményeket teremthesd mind a bel-, mind a kültéri növények számára.

Benti növények

A Lifehacker szerint akárcsak az emberek, a növények is szomjasabbak reggel. „Fel kell töltődniük, mielőtt még a nap teljes erejével kezdene sütni és elpárologtatná a vizet. A reggeli locsolás jó stratégia azoknál a növényeknél is, amelyek nem jutnak annyi természetes fényhez, mint amennyihez szeretnének. A locsolás utáni többórás napsütés segít kivonni a vizet, így nem kell túl sokáig a nedves földben állniuk” – szolgált magyarázattal a Sill.

A legjobb reggelre időzíteni
A legjobb reggelre időzítenivisualspace / Getty Images Hungary

Kinti növények

Benti társaikhoz hasonlóan a reggeli öntözés a kinti növényeknél is hozzájárul, hogy felkészüljenek az előttük álló napra (feltéve, hogy nem csöpögtető rendszert használsz, ami bizonyos fajoknál előnyösebb lehet). Így a víz napközben elpárologhat a levelekből, ahelyett hogy egyik napról a másikra ott ragadva esetlegesen betegségeket okozzon. A Reader’s Digest megjegyzi, hogy a reggeli locsolás az egynyári növényeknél és zöldségeknél is előnyös lehet, ezek ugyanis általában kisebb gyökérzettel rendelkeznek, ezért nem férnek hozzá a talaj mélyebb rétegeiben lévő nedvességhez.

Ugyanez a szabály igaz a kint tartott cserepes növényekre is, habár a különösen meleg nyári hónapokban szükség lehet rá, hogy ne csak reggel, hanem este is meglocsold őket. Kivéve, ha pozsgásokról vagy kaktuszokról van szó, mert azok kevesebb nedvességet igényelnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Ültetés után több víz kell

Érdemes észben tartani azt is, hogy ha egy kinti növényt cserépbe ültetsz, akkor eleinte több vízre lesz szüksége. Ilyenkor a lassú, mély öntözéssel jársz a legjobban, ami biztosítja, hogy a gyökerek lefelé terjeszkedjenek, és ne a cserép felső részébe koncentrálódjanak. Ha a föld 5 centis rétegben kiszáradna, nincs mese, locsolnod meg újra!

Végezetül még egy hasznos tipp. Amennyiben hajlamos vagy megfeledkezni a locsolásról, állíts be egy ismétlődő emlékeztetőt a telefonodon, vagy tölts le egy appot, ami figyelmeztet rá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra