Légkondik tesztje: a párával nem bírnak, de legalább hűtenek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az ICRT nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózat tagjaként 48 különböző inverteres klímaberendezést tesztelt le laboratóriumi körülmények között.

A szakemberek a vizsgálat során nemcsak a készülékek hatékonyságát ellenőrizték, hanem azt is, hogy mennyire felhasználóbarátak és zajosak, rendelkeznek-e extrákkal, illetve ahol elérhető volt, ott külön értékelték a fűtő és párátlanító funkciók működését is. A jó hír, hogy az összes szempontot figyelembe véve egyik termék sem szerepelt kirívóan rosszul, bár tavaly óta egyetlen olyan új modell sem került a kínálatba, ami 75 százalék felett teljesített volna.

Milyen árakra lehet számítani?

A Tudatos Vásárlók tesztjében 12 márka, köztük a Mitsubishi Electric, a Fujitsu, a Panasonic, a Toshiba, a Whirlpool és az LG 48 különböző modellje versengett egymással, melyek átlagára igen széles spektrumon, 110 és 550 ezer forint között mozgott. Az eredmény ennek ellenére azt mutatta, hogy teljesítményükben nem lehet jelentős különbségeket felfedezni.

Teljesítményükben nincs számottevő különbség
Teljesítményükben nincs számottevő különbséghedgehog94 / Getty Images Hungary

Milyen szempontokat vizsgáltak?

A vizsgálat egyik fő kérdése a hűtési hatékonyság volt, melynek elbírálásához megmérték, hogy a készülékek bekapcsolása után a teszthelyiség mennyi idő alatt éri el a kívánt, komfortosnak számító hőmérsékletet. Emellett ugyanakkor figyelembe vették a számos modellnél elérhető fűtő és párátlanító funkciók teljesítményét, az általános használhatóságot, a zajkibocsátást, valamint a kényelmi extrákat is, mint amilyen a légáramlás szabályozása, a távirányítás, a ventilátorprogram, az öntisztítás vagy a gazdaságos és az éjszakai üzemmód.

Hogy boldogulnak a fűtéssel?

Bár Magyarországon egyelőre nem jellemző, hogy a klímaberendezést fűtésre is használják, a piacon több ilyen célra optimizált termék is kapható. A gyártók folyamatosan dolgoznak a korszerűsítésükön, ám ezek még mindig nem számítanak környezetbarát megoldásnak, jegyezte meg az egyesület. Egy nyaralóban azonban például relatív alacsony beruházási költségük miatt átmenetileg alkalmasak lehetnek fűtésre is.

Az eredmény összegzése
Az eredmény összegzéseTudatos Vásárlók Egyesülete

És a párával?

Az összesen 46, párátlanításra is alkalmas termék közül csupán 8 akadt, ami ebből a szempontból átlagon felül teljesített, jó eredményt pedig egyik sem ért el, így ha a párásodás gondot okoz, a multifunkciós klímák helyett inkább egy specifikus készülékben érdemes gondolkoznod.

Mennyire zajosak?

Mivel a légkondit sok esetben a lakó- és hálótérben, éjszaka is használják, nem mindegy, hogy mennyire hangosan működik. Éppen ezért a teszt során egyméteres távolságból, a legalacsonyabb és legmagasabb fokozaton is megmérték a berendezések zajkibocsátását. A leghangosabbnak egy Fujitsu modell bizonyult, ami az 5 pontig terjedő skálán 2,1 pontot ért, a legtöbb termék viszont 3 és 4 pont közötti eredménnyel a középmezőnyben végzett. Igazán halk működésre csak az LG két prémium árkategóriás készüléke, illetve egy tavalyi Midea modell volt képes, ami már csak használtan vásárolható meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mennyire érdemes használtat venni?

A mezőnyben 14 olyan klíma szerepelt, ami kizárólag használtan vagy kifutó termékként az outletek kínálatból szerezhető be. Az egyesület összegzése alapján ezek közül több is jó választásnak számít. Ilyen például a Toshiba RAS-B10N3KV2-E modellje, ami mind a zajszint, mind a hűtés-fűtés funkciók terén is maga mögé utasítja az újabb gépeket, illetve a korábban említett Midea készüléket is. A használt termékek között tehát nagyon is lehet megbízható klímaberendezéseket találni, de biztonságos működtetésükhöz nem szabad megfeledkezni szakszerű tisztításukról és a szűrőik cseréjéről. A teszt részletese eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva tekinthető meg.

Miért kell fizetni az eredményért? 

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont alapján lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Aggódsz a klíma használatának egészségügyi kockázatai miatt, vagy egyszerűen nem akarsz költeni rá? Alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, melyeket követve légkondi nélkül is lehűthesd a lakást:

Oszd meg másokkal is!
Mustra