Mit jelöl az a fekete háromszög a repülő utasterében?

A repülés világa számtalan titkot rejt. Ilyen az az utastérben lévő fekete háromszög is, amin talán már neked is átsiklott párszor a tekinteted, anélkül hogy egyáltalán tudatosult volna benned, mit láttál.

A repülőgépek szárnyak melletti ülései egyesek számára izgalmat, másoknak inkább csapást jelentenek. „Miért mozog ott az az izé?”, „Normális, hogy a szárny ennyire rezeg?” – zakatolnak az ember fejében a kérdések. Ezek a helyek azonban elsősorban nem az utasok szórakoztatását szolgálják, hanem a repülés szempontjából is fontos szerepük van. Nem tudod, mi az, és ez hogyan függ össze a rejtélyes háromszöggel? Sebaj, az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban ezt is tisztázzuk!

A William Shatner-ülés

A Telegraph szerint ha a személyzet attól tart, hogy valami gond lehet a szárnyakkal, beleértve a fékszárnyakat vagy akár a motort is, igyekeznek vizuális megerősítést nyerni aggodalmaik felől, vagyis kinéznek az ablakon. Itt jut szerephez az utaskabin belső falán lévő kis fekete háromszög. A szimbólum jelöli ugyanis azt a helyet, melynek ablakából a legjobb rálátás nyílik a szárnyakra. Lee Ballentine nyugdíjas repülőgépmérnök szerint a repülős szlengben ezt általában csak William Shatner-ülésként emlegetik.

Észrevetted már?
Észrevetted már?Getty Images

„Ez az a hely a repülőgép belsejében, ahonnan a legpontosabb vizuális ellenőrzést lehet végezni a jegesedés vagy más problémák szempontjából. A Shatner-féle utalás az egyik legfurcsább Alkonyatzóna-epizódra, a Rémálom 20 ezer lábon című részre utal, amely először 1963. október 11-én került adásba. Shatner karaktere ebben egy gremlin nevű szörnyet lát a gépnek a szárnyán, amin utazik” – magyarázta a szakember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Egy másik szakmabeli ugyanakkor rámutatott, hogy a technika fejlődésével az ilyesfajta vizuális megerősítésre egyre kevésbé van szükség. Akkor mit keresnek még a háromszögek a gépeken? Steven Hoober pilóta szerint a repülők annyira drágák, hogy a lehető legtovább igyekeznek fenntartani őket, ezért vannak dolgok, amiket soha nem cserélnek le, még akkor sem, ha egyébként már haszontalanok.

Ha már itt tartunk, az megvan, hogy mi az a kis lyuk a repülőgép ablakán?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek