Így menekülj ki egy süllyedő autóból

Eszedbe jutott már, mi történne, ha az útról, mondjuk a rakpartról lesodródva a vízben kötnél ki, csapdába esve a süllyedő autóban? Tudnád, hogy mit kell tenned? Képes lennél betörni az ablakot, hogy kimenekülhess?

A fenti kérdések kerültek az AAA tanulmányának középpontjába is, ami leginkább olyan irányból közelítette meg a témát, hogy az autókban alkalmazott különféle üvegtípusok hogyan befolyásolják a túlélési esélyeket, ha a kijutáshoz be kell törni az ablakot, de azt is megnézték, hogy a piacon kapható ablaktörő eszközök mennyire hatékonyak.

Milyen üvegtípusok vannak?

A Howstuffworks szerint az autóablakokról elsősorban azt érdemes tudni, hogy nem hagyományos üvegből készülnek, mint egy hétköznapi pohár. A szélvédő esetében manapság már a forgalomban lévő összes típusban laminált üveget használnak, amit úgy terveztek, hogy rendkívül ellenálló legyen, és ne törjön szilánkosra. Ez rendkívül hasznos egy balesetnél, hiszen csökkenti a sérülés esélyét, illetve megakadályozhatja, hogy az utasok kirepüljenek a kocsiból.

Az oldalsó üvegek ezzel szemben laminált és edzett üvegből is készülhetnek, aminek komoly jelentősége lehet, ha ki kell jutni a süllyedő autóból. Az AAA vizsgálata azt mutatta, hogy miközben az edzett üveg betörésére a legtöbb meneküléshez használható eszköz alkalmas, addig a laminálttal egyik sem boldogul. A legjobb eredmény, amit elértek, hogy néhány termék pókhálószerű repedéseket hagyott rajta.

Remélhetőleg soha nem történik meg, de jobb felkészülni rá
Remélhetőleg soha nem történik meg, de jobb felkészülni ráfotoandrius / Getty Images Hungary

Mivel lehet betörni?

A piacon többféle ablaktörő kalapács is kapható, de az AAA inkább a speciális, rugós eszközöket ajánlja, amelyek egy mozdulattal aktiválhatók, és a belsejükben lévő acéltüskét nagy erővel kilökve könnyedén képesek betörni az ablakot. Van, amelyik kétfunkciós, ezért a biztonsági öv elvágására is alkalmas. Ha beszerzel egy ilyet, tanácsos alaposan áttanulmányoznod az útmutatóját, megnézned róla egy-két videót, vagy esetleg ki is próbálnod, hogy ne akkor kelljen kísérletezned vele, amikor az életed múlhat rajta.

Egyes tippek azt hirdetik, hogy az oldalsó ablak a fejtámla fém tartóelemeivel is betörhető, akár egy közvetlen ütéssel, akár az alsó részéhez feszítve, de a tapasztalatok alapján ehhez nagyobb erőkifejtés szükséges – ha egyáltalán sikerül. Számos autótípusban ráadásul nem lehet csak úgy lekapni a fejtámlát, így vészhelyzetben nem lesz idő az eltávolítására.

Szóval, mit tegyek, ha süllyed az autó?

Először ejtsünk néhány szót az előkészületekről. A legfontosabb, hogy az ablaktörő eszközt elérhető közelségben tartsd, illetve legyen egy terved. Érdemes előre utánajárnod, hogy a vezetőoldali ablak milyen üvegből készült (ez általában leolvasható az alsó sarkában lévő jelölésről). Ha ugyanis laminált, és nem tudod lehúzni, csak egy másik ablakon keresztül juthatsz ki. Amennyiben az autóban van legalább egy edzett üveg ablak, akkor az a legjobb menekülőutad. Ha viszont nincs, az egyetlen esélyed, hogy minél előbb lehúzol egy ablakot.

A megfelelő előkészületek után a túlélésed zálogát az alábbi lépések jelenthetik:

  • Próbálj nyugodt maradni. Nagyjából 30-60 másodperced van, mire a víz eléri a kritikus szintet, ezért nem vesztegetheted az időt.
  • Kösd ki a biztonsági öved (vagy vágd el, ha beragadt). Ha vannak utasaid, ellenőrizd, hogy ők is ki tudnak-e szabadulni.
  • Húzz le egy ablakot. Ha nem sikerül, az alsó sarkát megcélozva törd be. Tartsd észben, hogy ezután gyorsabban fog beáramlani a víz.
  • Hagyd el az autót az ablakon keresztül, amilyen gyorsan csak lehetséges. Ha gyerekek is vannak veled, először őket segítsd ki.
  • Végül tárcsázd a segélyhívót és kérj segítséget! 

Szeretnél felkészülni egy esetleges gázolás lehetőségére is? Akkor olvasd el alábbi cikkünket, melyben hasznos tippekkel szolgálunk:

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra