Bepárásodik a szemüveged, ha felteszed a szájmaszkot? Itt a megoldás!

A szájmaszk viselésének egyik kellemetlen velejárója, hogy szinte azonnal bepárásodik tőle a szemüveg vagy napszemüveg lencséje. Mi okozza a jelenséget, és mit lehet ellene tenni?

A CNET szerint a szemüveg párásodása mögött az áll, hogy a szájmaszk eltéríti a leheleted, így az nem magad elé, hanem felfelé irányul, ami a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából roppant hasznos tud lenni, a tájékozódás szempontjából viszont már kevésbé. A jó hír, hogy a megoldás viszonylag egyszerű, kivitelezése pedig csupán 1-2 percet vesz igénybe.

Csak szappanra és vízre van szükséged

A tanács az Annals of the Royal College of Surgeons című angol orvosi folyóiratból származik, méghozzá két orvos jóvoltából, akik munkájuk során is alkalmazzák a párátlanító trükköt. Ha nekik bevált a baleseti sebészeten, bizonyára neked is működni fog bevásárlás közben.

A titok nyitját a fent említett szappan és víz jelenti. Keverékük ugyanis egyfajta köpenyként viselkedik, ami csökkenti a felületi feszültséget a lencséken. A lélegzetedből származó vízmolekulák így egyenletesen oszlanak el, ahelyett hogy a látásodat akadályozva összetorlódnának a szemüvegen.

Nem csak neked jelent gondot
Nem csak neked jelent gondotChesiireCat / Getty Images Hungary

Ha nem hiszed, próbáld csak ki:

  • Először moss kezet szappannal és vízzel – ne csak tessék-lássék, hanem legalább 20 másodpercen át, a kezeidet összedörzsölve.
  • Tartsd a szemüveget a csap alá, majd alaposan habosítsd be a lencséket. Itt nincs időkorlát, ami meghatározná, hogy a dörzsölgetésnek mennyi ideig kell tartania. A lényeg, hogy légy óvatos, de alapos.
  • Öblítsd le a szemüveget meleg víz alatt. Ügyelj rá, hogy ne maradjanak rajta szappanos lerakódások. Ha a pára nem is fogja akadályozni a látásod, akkor a szappanbuborékok majd igen, ráadásul a szemedből sem túl kellemes kimosni őket.
  • Óvatosan töröld szárazra a szemüveget, lehetőleg egy mikroszálas kendővel, és élvezd ki, hogy újra tisztán látod a világot!

    A cikk az ajánló után folytatódik

    Megjelent az új Dívány-könyv!

    A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

    Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

    hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek