Két termék is elbukott az etetőszékek biztonsági tesztjén

Ha baba érkezik a családba, sokan hajlamosak erőn felül költekezni, csak hogy a gyereknek „jó legyen”. Kardinális kérdés lehet az etetőszék vásárlása is. Van olyan, ami biztonságos és praktikus is? Megúszható 10-20 ezer forintos befektetéssel is, vagy százezreket kell költeni rá?

Ha bizonytalan vagy, a Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb, 34 etetőszéket – köztük számos ismert márka, így a Cam, Caretero, Chicco, Hauck, Ikea, Inglesia, Joie, Peg Perego, Stokke és a Safety-first termékeit – vizsgáló tesztje hasznos adalékokkal szolgálhat a döntéshez. Az eredmény azt mutatja, hogy a vásárlásnál több szempontot is érdemes figyelembe vinni. A márka például önmagában nem jelent garanciát semmire. Több esetben is előfordult, hogy egyazon gyártó termékei a lista ellentétes oldalán végeztek.

Mire kell figyelni a vásárlásnál?

Biztonsági öv

Az egyesület szerint a legtöbb vizsgált termék ötpontos biztonsági övvel van felszerelve, néhány másik ugyanakkor csak hárompontos övvel rendelkezik, vagyis nincs vállpántja.

Egy megfelelően felszerelt és beállított ötpontos biztonsági öv a folyton izgő-mozgó gyereket is megvédi attól, hogy kiessen a székből, vagy ami még rosszabb, a székkel együtt boruljon fel” – fogalmaztak közleményükben. 

Tálca

A teszteredmények alapján általánosságban elmondható: minél nagyobb a tálca, annál jobb a termék – különösen ha kevés rés található rajta, ahol elrejtőzhetnek a spagettidarabok vagy a borsószemek.

Lehetőség szerint olyan széket érdemes választani, aminek állítható és levehető a tálcája, mivel így könnyebb beültetni és kivenni belőle a babát, akkor is használható marad, ha idősebb lesz a gyerek, valamint közelebb lehet húzni az asztalhoz.

Párna és kényelem

Egy rendesen kipárnázott szék ugyan kényelmes, ám a tisztítása elég körülményes tud lenni. Sok fáradságot és időt spórolhatsz meg, ha a lehető legkevesebb varrás, redő és rés van rajta.

A texturált, illetve a csak kézzel mosható anyagokat inkább kerüld el, és ha már mindenáron párnázott terméket szeretnél, azokban gondolkozz, amelyeknek egyszerűen tisztára törölhető a párnája, vagy mosógépben mosható a huzatja.

Az összecsukható termékek között a 60 ezer forintos CHICCO Polly Magic Relax (2018) lett a legjobb 76 százalékos eredménnyel
Az összecsukható termékek között a 60 ezer forintos CHICCO Polly Magic Relax (2018) lett a legjobb 76 százalékos eredménnyelamazon.com

Állíthatóság

Egy könnyen állítható etetőszékkel sokkal egyszerűbb lesz a dolgod. A fogyasztóvédők ezért azt tanácsolják, hogy a vásárláskor vedd kézbe az etetőszéket, majd próbáld ki, hogy mennyire bonyolult kinyitni, összecsukni, állítani a magasságán, a tálcáján, illetve becsatolni a biztonsági övét.

Összecsukhatóság

Ha kicsi a lakás, vagy sokat utazol, az összecsukható változattal jársz a legjobban. A piacon több termék is kapható, ami összecsukva megáll a lábán, és nem kell a falhoz dönteni. Némelyik modell ugyanakkor csak akkor hajtható össze, ha előbb leveszed a tálcát, ami pluszmacerát jelenthet.

A teszten összesen 20 összecsukható etetőszék szerepelt, melyek ára 5 ezer és közel 100 ezer forint között mozog. A többségük kedvező értékelést kapott, mivel könnyen használhatók, praktikusak, és bírják a strapát is. Az egyik drágább termék azonban elvérzett a biztonsági teszten, a szakértők ugyanis úgy tapasztalták, hogy becsípheti a baba ujját.

Mennyibe kerül egy használható etetőszék?

Az egyesület szerint az ár leginkább a kiválasztott típustól függ, de egy biztonságos és jól használható etetőszékért nem feltétlenül kell százezer forintot kiadni. A célnak a legtöbb esetben egy egyszerűbb modell is megfelel, főleg, ha nem tartasz igényt extra funkciókra, menő dizájnra, végtelen beállítási lehetőségekre és kiegészítők hadára sem.

A kipróbált egyszerű, nem összecsukható székek között – melyek 5-35 ezer forint közötti áron kaphatók – a szakemberek sok olyat találtak, ami könnyen használható és strapabíró is. Az egyik termék viszont ebben a kategóriában is elbukott a biztonsági teszten, mert teljesen hátradöntött támlával becsípődhet, beszorulhat benne a gyerek ujja, illetve nem is túl stabil, ezért ha a baba az asztalnak feszíti a lábát, hátrabillentheti.

A nem összecsukható székek között az 53 ezer forintos Cybex Lemo Chair nyert 74 százalékos eredménnyel
A nem összecsukható székek között az 53 ezer forintos Cybex Lemo Chair nyert 74 százalékos eredménnyelamazon.com

Az átalakítható etetőszékek már komolyabb befektetést igényelnek: áruk 20 ezer forinttól akár 100 ezer forintig terjedhet, ám cserébe legalább nem kell lecserélni őket, ha megnő a gyerek. Ha figyelembe vesszük, hogy több éven keresztül ugyanazt a széket tudjuk használni, hosszú távon nem feltétlenül lesz drága a beruházás.

Mire kell ügyelni a mindennapi használat során?

A fogyasztóvédők tesztjén kiemelt hangsúlyt kapott a biztonság, ezért megvizsgálták az etetőszékek stabilitását is. Habár alapvető követelmény, hogy ficánkolva se lehessen felborítani őket, számolni kell azzal az eshetőséggel is, hogy a gyerek az asztalban megtámaszkodva hátratolja magát. A gyártók ezért is figyelmeztetik a szülőket, hogy soha, semmilyen körülmények között ne hagyják felügyelet nélkül csemetéiket a székben. Ha tehát egy pillanatra is el kell menned a gyerek mellől, arra a rövidke időre is támaszd a hátát a falhoz. Ezzel megakadályozhatod, hogy hátraboruljon.

Milyen kortól lehet etetőszéket használni?

Attól kezdve, hogy a baba már segítség nélkül tud ülni, vagyis képes megtartani a fejét és a nyakát. Ez sok gyereknél már 6-7 hónapos korban bekövetkezik, és általában egybeesik a szoptatás (részleges) elhagyásával. Számos többfunkciós etetőszéket újszülötteknek való szűkítő betéttel árulnak, így a baba már akkor is egy magasságban ülhet az asztalnál a családdal, amikor még nem tudja magát önállóan megtartani. Ha bővebben is érdekel a teszt eredménye, (előfizetés ellenében) ide kattintva olvashatod el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek