Így tisztíts fület fülpiszkáló nélkül

Ha fülpiszkálóval próbálsz fület tisztítani, legfeljebb egy kevés fülzsírt távolíthatsz el, és azzal sem mész valami sokra, mivel a nagyobbik részét csak még mélyebbre tolod vele.

A fülpiszkáló rendszeres használatából hosszú távon akár komolyabb gondok is származhatnak: jobb esetben megúszhatod egy dugulással, rosszabb esetben viszont gyulladás vagy életveszélyes fertőzés is lehet belőle. De akkor vajon hogy érdemes fület tisztítani, és egyáltalán szükség van-e rá? A Lifehacker összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Ne piszkáld!

Nem, igazából semmi sem indokolja, hogy kitisztítsd a füled, az ugyanis képes az öntisztulásra. Amikor rágsz vagy beszélsz, állkapocsmozgásaid révén a fülzsírdarabkák automatikusan elkezdenek kifelé mozogni belőle. Ez azt jelenti, hogy néha megjelenhetnek a fülcsatorna bejáratánál, de pánikra semmi ok. Ha felszínre kerülnek, könnyedén letörölheted őket egy zsebkendővel, nedves ruhával vagy elméleti síkon akár egy fülpiszkálóval is. De jobb, ha nem esel kísértésbe!

Rossz ötlet beledugni
Rossz ötlet beledugniPeopleImages / Getty Images Hungary

Csöpögtess bele

Ha mindenáron fel akarod venni a harcot a fülzsírral, a legegyszerűbb megoldás, ha néhány cseppnyi gyógyszertári paraffin olajat, glicerint, hidrogén-peroxidot vagy valamilyen vény nélkül kapható fültisztító cseppet csöpögtetsz bele. Ezután várj egy-két percet, majd fordítsd el a fejed, hogy a füled lefele kerüljön. A megpuhult fülzsír így egyszerűen kifolyik belőle, ezért már csupán annyi a teendőd, hogy letörlöd. Viszolyogsz a gondolattól? Akkor még mindig ott van az az opció, hogy egyáltalán nem nyúlsz hozzá.

Fordulj orvoshoz

Amennyiben szilárd meggyőződésed, hogy túlzott mennyiségű fülzsír halmozódott fel a füledben, mert úgy érzed, hogy eltömődött vagy már a hallásodat is korlátozza, jobban teszed, ha segítségért fordulsz. A szakorvosi vizsgálat kiderítheti, hogy tényleg a fülzsír-e a ludas, vagy esetleg más probléma, például fertőzés áll a háttérben. Ha az előbbi, akkor az orvos gyorsan és fájdalommentesen kimoshatja a fülzsírt néhány speciális eszköz segítségével.

Még mindig vannak benned kétségek, hogy a füleddel kapcsolatban mi a helyes megközelítés? Ebben az esetben érdemes beleolvasnod az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Akadémia útmutatójába, ami ajánlásokat fogalmaz meg az orvosoknak a fülzsírproblémák kezelésére. A listán előkelő helyen szerepel, hogy mondják meg a betegeknek, szokjanak le a fülpiszkálóról. Ha tehát meg akarod előzni a bajt, neked is ez lehet a legjobb dobásod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra