Gyors kandírozott gyümölcs? Így készítsd el!

A karácsony közeledtével a boltok tele vannak naranccsal, mandarinnal és mindenféle citrusokkal, amelyeknek a héjából ínycsiklandó finomságokat készíthetsz. Mutatjuk, hogyan.

A kandírozott gyümölcs önmagában is finom, de teheted gyümölcskenyérbe, bejglibe, vagy feldobhatod vele akár az adventi koszorúdat is. Nem tudod, hogy lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni? Aggódsz az esetleges mesterséges anyagok miatt? A Nébih az Ételt csak okosan! kampány weboldalán szedte össze a kandírozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Válogasd meg az alapanyagokat

A Nébih azt javasolja, hogy ne kandírozz virágboltban kapható vagy forgalmas helyen gyűjtött virágokat, ezek ugyanis vegyszereket és kemikáliákat tartalmazhatnak. Bármilyen tetszetősek is, ne kísérletezz ismeretlen fajokkal sem, maradj azoknál, amelyekről tudni lehet, hogy ehetők.

Ha gyümölcshéjat kandírozol, lehetőleg bioterméket vásárolj, mert a nagykereskedők különféle vegyszerekkel kezelhetik a gyümölcsök felületét. Mindig friss alapanyagokkal dolgozz. Sem az elnyílt virág, sem az ütődött gyümölcs nem alkalmas a kandírozásra.

A kandírozáshoz mindig friss, bioalapanyokat használj
A kandírozáshoz mindig friss, bioalapanyokat használjrolbos / Getty Images Hungary

Egyszerre csak egyfélét

Egyszerre egyféle gyümölcsöt, gyümölcshéjat kandírozz, különben főzéskor összekeverednek a jellegzetes ízek. Itt egy gyors recept, ami elsősorban narancshéjhoz használható, de működik más citrusfélék héjával, sőt akár vékonyra szelt gyümölcsökkel is. Ha így készíted el, ugyanolyan finom lesz, mint a klasszikus recept, ám azzal ellentétben nem tartható el hónapokon át: 

  • Tisztítsd meg a narancshéjat, amennyire csak lehetséges, távolítsd el róla a fehér réteget, majd darabold fel.

  • Áztasd be legalább egy napra, közben többször lecserélve a vizét, hogy elveszítse a keserűségét.

  • Forralj vizet, tedd bele a narancshéjat, és pár perc forralás után szűrd le.
  • Adj hozzá annyi cukrot, mint amennyi a narancshéj tömege, vagy annyit, hogy ellepje, majd folyamatos, de óvatos kevergetés mellett addig főzd, amíg teljesen üveges nem lesz, illetve amíg a szirup el nem fő (ez akár órákat is igénybe vehet). Vigyázz, hogy ne égjen le! Ha közbe kell lépned, ne csak vizet, hanem cukrot is adj hozzá, mert ha felhígul az oldat, a narancshéj nem fog kandírozódni, csupán megfő.

  • A narancshéjákat egyenként szedd ki a rácsra, majd várd meg, hogy a szirup nagy része lecsöpögjön, a narancshéjak pedig megszáradjanak. Ügyelj rá, hogy ne érjenek össze, mert összeragadnak.

  • Ha kisebb darabokra vágtad, rendszeresen mozgasd meg a tálcát a száradás ideje alatt! Ha nagyobbra sikerültek, az egyik felüket esetleg csokoládéba márthatod, így még mutatósabbak lesznek.
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek