Csokimikulásteszt: Érdemes megvenni a tízszer drágábbat? És melyik a legszebb?

Ízlelőbimbóinkat próbára téve összesen tizennyolcféle tejcsokoládés Mikulást kóstoltunk végig, hogy neked már csak a legjobbak közül kelljen választanod.

Még nem vetted meg az ünnep elmaradhatatlan kellékének számító Mikulás-gúnyába öltöztetett csokoládét? Sebaj, nem vagy lekésve semmiről! Cikkünkből megtudhatod, hogy az édesség hogyan nyeri el ezt a formát, különbözik-e bármiben is táblás rokonától, illetve hogy milyen különbségek vannak a drágább prémium és az olcsóbb saját márkás termékek között.

Hogy készül a tejcsokoládés Mikulás?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: azt, hogy mit nevezhetünk tejcsokoládénak, a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a termék szárazanyag-tartalmának minimum 25 százaléknak, míg tej szárazanyag-tartalmának minimum 14 százaléknak kell lennie, tejzsírtartalma pedig nem lehet kevesebb mint 3,5 százalék. Felhasználhatnak hozzá növényi eredetű zsiradékokat is, de maximális mennyiségük nem haladhatja meg az 5 százalékot. A szakember szerint megengedett még bizonyos adalékanyagok hozzáadása is, amelynek a minőségmegőrzési idő szempontjából van lényeges szerepe.

A csokimikulás gyártásához ugyanolyan tejcsokit használnak, mint a tábláshoz, csak itt más formába öntik.

A tejcsoki öntőformája két részből áll. Ezek közé híg formában töltik be a csokoládét, majd addig forgatják, amíg egyenletesen eloszlik. Az utolsó lépésben az alapanyagot lehűtik, megvárják, hogy megszilárduljon, és a jól ismert csomagolásba teszik.

A 18 kipróbált termék között jelentős különbségek voltak
A 18 kipróbált termék között jelentős különbségek voltakRuzsovics Dorina

Miért szürkül el egy idő után?

Traszkovics Zsolt magyarázata alapján ezért a jelenségért a csokoládé felületére „kivándorló” zsír , illetve cukor a felelős, ami vagy technológia hiba, vagy az elhúzódó, nem megfelelő tárolás következménye.

Érdemes odafigyelni a termék címkéjére is, mert a látszat néha csal.

A nugátfigura például külsőre megtévesztésig hasonlít a tejcsokoládés Mikulásra, de összetételét tekintve nem sok köze van hozzá.

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a csokimikulásokat. Ahogy az a fentiekből már kiderült, a tejcsokoládés vonalra esett a választásunk, hiszen ebből vásárolnak a legtöbben. A választék meglehetősen széles körű, ezért az összes létező terméket lehetetlenség lett volna végigkóstolni, de ízlelőbimbóink így is komoly kihívásnak néztek elébe, mivel összesen 18 termék gyűlt össze.

Ez még annak is sok, aki egyébként édesszájú
Ez még annak is sok, aki egyébként édesszájúRuzsovics Dorina

A kóstolás szokásainkhoz híven egy vakteszt keretében történt, vagyis tesztelőink csomagolásuktól megfosztva ették végig a csokimikulásokat, melyeket szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján értékeltek egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg rangsorunk. Mivel a döntésnél nemcsak a márka, hanem a Mikulás „külseje” is szerepet játszhat, ezt külön pontoztuk, és az eredményt minden terméknél külön feltüntettük.

Nézd meg a tesztről készített videónkat is!

3. helyezett: KitKat tejcsokoládé Mikulás ropogós búzapehellyel – 3,58 pont (649 forint/85 g)

Összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, puffasztott gabonapehely 5 százalék (búzaliszt, cukor, búzamaláta, térfogatnövelő szer: E500; emulgeálószer: lecitinek; étkezési só, aroma), tejcukor, tejsavópor, mogyorópaszta, tejzsír, emulgeálószer (E322), aroma.

IMG 3847
Ruzsovics Dorina

Külső: 3,33 pont.

A KitKat búzapehellyel megbolondított csokimikulása egészen a harmadik helyig menetelt. Tesztelőink nem tudták megállapítani, hogy micsodák a benne lévő „ropogós izék”, de néhány kivételtől eltekintve örömmel fogadták a jelenlétüket.

  • Ropogós kekszdarabok. Finom!
  • Ropogós, finom.
  • Jók lennének benne ezek a dolgok, de iszonyatosan édes.
  • Király a ropogós izé.
  • Soha ne keverj ilyesmit a csokimázba.

2. helyezett: Lindt tejcsokoládé Mikulás-figura – 3,66 pont (899 forint/70 g)

Összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, tejcukor, sovány tejpor, emulgeálószer, (szójalecitin), árpamaláta-kivonat, tejzsír, aroma.

IMG 3873
Ruzsovics Dorina

Külső: 4,33 pont.

A Lindt alpesi tejcsokiból készülő termékének nem valami pénztárcabarát az ára, cserében viszont legalább finom is. A legtöbben azt mondták rá, hogy tejes és telt ízű, ketten ugyanakkor műízére, illetve fura utóízére hivatkozva fogalmaztak meg kritikákat. Egy hármas holtverseny keretében ez lett az egyik legszebb csokimikulás.

  • Finom, tejes, telt íz.
  • Egész jó.
  • Ez elég műízű.
  • Nem rossz, de az utóíze nem az igazi.
  • Szerencsi jellegű csoki.

1. helyezett: Kinder belső tejes réteggel bevont tejcsokoládé-figura – 4,66 pont (399 forint/55 g)

Összetevők: tejcsokoládé 45 százalék (cukor, teljes tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, emulgeálószer: lecitinek (szója); vanillin), sovány tejpor (17,5 százalék), cukor, növényi zsírok (pálma, shea), dehidratált vaj, emulgeálószer: lecitinek (szója), vanillin.

IMG 3870

Külső: 4 pont.

A Kinder termékénél viszonylag egyértelmű volt, hogy a Kinder terméke van a tányéron. Hiába szabadítottuk meg csomagolásától, a márka védjegyének számító tejes bevonat elég árulkodó volt. A jellegzetes ízvilág itt is ugyanúgy működött, mint a tojásnál, így kóstolóink kizárólag magas pontszámokkal jutalamazták. Ha szereted az eredeti változatot, ebben sem fogsz csalódni.

  • Klasszikus íz. :)
  • Tuti Kinder, az mindig jó.
  • Nekem ez is nagyon édes, bár persze tudjuk, hogy Kinder.
  • A Kindert amúgy is szeretem, itt is működik.
  • Kindernek látszó Kinder.

Futottak még

4. helyzet: Lidl tejcsokoládé-figura – 3,5 pont (159 forint/60 g)
Külső: 2,33 pont.

A saját márkás termékek közül a Lidl csokimikulása tudta elérni a legjobb eredményt a mezőnyben. Szinte az egész csapat finomnak és kellemesen csokisnak találta. Ha hozzávesszük, hogy mindössze 159 forintba kerül, ár/érték arányban is megállja a helyét.

4. helyzet: Tibi Mikulás tejcsokoládé-figura – 3,5 pont (289 forint/60 g)
Külső: 4 pont.

A Tibi termékéről már jobban megoszlottak a vélemények. Volt, aki finomnak vagy kellemes csalódásnak nevezte, másokból azonban csak egy „semmi extrát” váltott ki.

6. helyezett: Szerencsi Mikulás-figura tejcsokoládéból – 3,41 pont (599 forint/100 g)
Külső: 3 pont.

A kézzel csomagolt Szerencsi csokimikulás a többség számára átlagosnak vagy semmilyennek hatott, csupán hárman adtak rá magasabb pontszámot.

6. helyezett: Merci Mikulás üreges tejcsokoládé-figura – 3,41 pont (999 forint/120 g)
Külső: 4,33 pont.

A Merci legszebb csokimikulások közé választott és egyben merítésünk legdrágábbnak számító versenyzője alapvetően lágynak és krémesnek érződött. Legalábbis kóstolóink egy része szerint, mert olyanok is akadtak, akik átlagosnak vagy túl édesnek tartották.

8. helyezett: Cosmo tejcsokoládé-figura – 3,33 pont (89 forint/40 g)
Külső: 3 pont. 

A Pennyben kapható Cosmo termék a „nem rossz, de nem is különösebben jó” kategória egyik stabil szereplőjévé lépett elő. Ha nincsenek kimagasló elvárásaid és spórolni akarsz, 89 forintért azért nem elvetendő választás.

8. helyezett: Bonbonetti Mikulás tejcsokoládé-figura – 3,33 pont (289 forint/60 g)
Külső: 3,66 pont.

A Bonbonetti csokimikulásáról nem alakult ki egységes álláspont. Akiknek bejött, úgy fogalmaztak, hogy finom, tejes és kakaós, akiknek nem, halványabb ízére, valamint nem tökéletes állagára hivatkozva pontozták le.

10. helyezett: Vadász tejcsokoládé-figura – 3,25 pont (299 forint/60 g)
Külső: 2,66 pont.

A Vadász résztvevője elsősorban finom, kakaós, tejes ízeire hivatkozva kapott magasabb pontokat, ám egyik tesztelőnk például arra a megállapításra jutott, hogy csokibevonó íze van.

11. helyezett: Nestlé tejcsokoládé Mikulás – 3,16 pont (649 forint/85 g)
Külső: 3 pont.

„Nem rossz”, „nem annyira édes” – írták a Nestlé csokimikulásáról kóstolóink, akik közül hárman tudtak rá magasabb pontszámot adni.

11. helyezett: Smarties tejcsokoládé Mikulás tejcsokoládés cukordrazséval – 3,16 pont (599 forint/100 g)
Külső: 3,66 pont.

A Smarties termékében főleg a belsejében rejlő cukordrazsékat díjazták tesztelőink, ám magáért a tejcsokoládés bevonatért már nem különösebben rajongtak.

13. helyezett: Milka Alpine Milk tejcsokoládé Mikulás – 2,91 pont (699 forint/90 g)
Külső: 3 pont.

Az alpesi tejjel készülő Milka csoki váratlan módon csak a mezőny második felében végzett. Ugyan finomnak és tejesnek érződött, de édessége túllépte tesztelőink ingerküszöbét.

14. helyezett: Figaro üreges tejcsokoládé-figura – 2,83 pont (199 forint/60 g)
Külső: 3 pont.

„Szegény ember minőségi csokoládéja” – jegyezte meg valaki a Figaro figurájáról, ami felejthetőnek és visszafogottnak minősített íze miatt vesztett értékes pontokat. Csak két kóstolónknak ízlett igazán.

14. helyezett: Tesco tejcsokoládé – 2,83 pont (499 forint/185 g)
Külső: 4,33 pont.

A Tesco szépség különdíjas, terebélyes termetű csokimikulása két tesztelőnk szerint finom, tejes ízeket mutatott, másokban viszont felmerült, hogy fura az utóíze, és inkább a nugáttal mutat hasonlóságot.

16. helyezett: Boci tejcsokoládé Mikulás – 2,5 pont (349 forint/65 g)
Külső: 2,33 pont.

A Boci terméke két tesztelőnket is az étcsokira emlékeztette, a többiek pedig egyszerűen csak azt mondták rá, hogy jellegtelen vagy nem jó. Valakinek mondjuk pont az tetszett benne, hogy nem büntetően édes.

16. helyezett: Szamos tejcsokoládé Mikulás-figura – 2,5 pont (449 forint/60 g)
Külső: 3,66 pont.

„Rossz mellékíze van, egyébiránt íztelen” – foglalta össze csapatunk benyomásait egyik kóstolónk. A Szamos termékére nem is érkezett hármasnál magasabb pontszám.

18. helyezett: Aldi tejcsokoládé édesítőszerekkel – 2pont (299 forint/50 g)
Külső: 2,33 pont.

Az ALDI-ban vásárolt termék sajátossága, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Talán pont ezért nem is ízlett tesztelőinknek, akik néhány 3 pontos értékelést leszámítva csupa elégtelent adtak rá.

Inkább valami különlegesebb ízre vágysz? Akkor kukkants bele tavalyi tesztünkbe is! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra