Miért hullik a leanderem levele?

Gyakori probléma, hogy a leander levele hullani kezd. De vajon mi okozza ezt a kellemetlen jelenséget, és hogyan lehet megoldani a problémát?

A leander (Nerium oleander) kevés törődést igényel, és akár különösebb gondozás nélkül is színpompásan virágzó növénnyé fejlődik – nem véletlen, hogy annyira népszerű a hobbikertészek körében. Előfordulhat azonban, hogy a növény szép zöld levelei hullani kezdenek. Ennek okairól és a probléma megoldásáról szól a Gardening Know How cikke.

Rossz tartási körülmények

Levélhulláshoz vezethetnek a nem megfelelő tartási körülmények. Bár a leander a melegebb éghajlatot kedveli igazán, jó hidegtűrő, és a szárazságot is viszonylag könnyen elviseli. A túl gyakori vagy a túl ritka öntözés azonban könnyen a levelek sárgulását és hullását okozhatja. Nyáron érdemes heti egy-két alkalommal alaposan megöntözni a növényt, hogy elegendő vízhez jusson, de vigyázz, ne kapjon túl sokat. A szétázott gyökérzet árthat a levelek egészségének.

A leander a tápanyagban gazdag talajt szereti igazán, ezért a trágyázás is segíthet a virágok és levélzet megfelelő fejlődésében. Ha más növények, például fák közvetlen közelébe ülteted, előfordulhat, hogy azoknak a gyökérzete elszívja a vizet és a tápanyagot előle, ezért kezdenek elhalni a levelek és a virágok. Ha ilyesmi fordul elő, a növény átültetésével orvosolhatod a problémát.

Miért hullik a leander levele?
Miért hullik a leander levele?Krasimir Kanchev / Getty Images Hungary

Tetvek

Rovarok és más élősködők is elszívhatják az éltető anyagokat a levelektől, ezért fontos, hogy ezektől megvédd a növényt. A levéltetű és a pajzstetű különösen veszedelmes kártevők, ráadásul gyorsan terjednek, és mire észreveszed, már jelentős károkat okoztak. A tetvek nyála és ürüléke ún. mézharmat formájában rakódik le a leveleken – ez a fehéres, ragadós bevonat könnyen elárulja, ha gond van. A növény szárára rakott peték szintén árulkodóak.

A kártevők elsősorban a melegebb időben aktívak: tavasszal kezdik felütni a fejüket, és nyáron okozzák a legnagyobb gondot. Terjedésük hatására a levelek sárgulni kezdenek, lassan elhalnak és lehullanak. A kellemetlen vendégek eltávolításának legjobb módja, ha a leveleket langyos, szappanos vízzel alaposan lemosod. Súlyosabb esetben a permetezés is segíthet.

Fertőzés

Szintén gyakori a betegségek okozta sárgulás és levélhullás. A legismertebb, leandert érintő betegség az ún. levélperzselődés, amit egy rovarok által hordozott baktérium, a Xylella fastidiosa okoz. A fertőzés súlyos károkat okoz és végzetes lehet a növényre nézve. A perzselődés fokozatosan terjed egyik vesszőről a másikra, minek következtében a levelek elbarnulnak és lehullanak.

A betegségre nincs ismert gyógymód, a leghasznosabb, amit tehetsz, hogy megállítod a terjedését, mielőtt a növény más részeit vagy a kert többi növényét is megfertőzhetné. A fertőzött részek lemetszésével megmentheted a növényt, bár a legtöbbször csak ideiglenesen tudod megállítani a pusztulást. Az érintett növények többsége 3-5 év alatt teljesen elpusztul.

Oszd meg másokkal is!
Mustra