Teszt: mennyibe kerül egy használható mosógép?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 43 mosógépet tesztelt le fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve laboratóriumi körülmények között.

A szakemberek leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a készülékek mennyire hatékonyan mosnak, centrifugálnak, illetve kiöblítik-e a mosószert a ruhából. Az eredmény azt mutatja, hogy nemcsak félmillióért, hanem kis kompromisszummal akár 120-130 ezerért is beszerezhető egy jól teljesítő, 7-9 kg kapacitású mosógép.

Nem kell százezreket költened

A teszten 14 ismert márka, így a Bosch, Candy, Hotpoint, Indesit, LG, Miele és a Whirlpool készülékei szerepeltek. Ezek közül a 8-9 kg kapacitású Miele gépek érték el a legjobb eredményt, de szintén az élmezőnyben végeztek az LG és a Siemens egyes modelljei is.

A szóban forgó készülékek azzal szereztek sok pontot, hogy jól mosnak és centrifugálnak, miközben viszonylag energia- és víztakarékosan működnek, illetve viszonylag csendesek és könnyen használhatók. Ami az árakat illeti, vannak köztük félmilliós, de 120 ezer forintos készülék is, amely hasonlóképpen vizsgázott.

A 130 ezer forintos árkategóriában az LG F4J5TN4W lett a legjobb ár-érték arányú készülék 68 százalékos eredményével
A 130 ezer forintos árkategóriában az LG F4J5TN4W lett a legjobb ár-érték arányú készülék 68 százalékos eredményévellg.com

A 80 ezer és 100 ezer forint közötti készülékek ezzel szemben a lista végére kerültek. Mint kiderült, nem mossák ki megfelelően a koszos ruhát, illetve nem is öblítik ki belőle az összes mosószert, továbbá a centrifugálásban sem túl erősek.

Cserébe viszonylag kicsi az áramfogyasztásuk, de kérdés, hogy megéri-e, ha a gyerek sáros, ételfoltos ruháját többször kell kimosnunk

– írta közleményében az egyesület.

Résen kell lenned, ha energiatakarékosat szeretnél

Mivel egy mosógépet jó esetben több évig használunk, a környezettudatosság terjedésével már egyre több vásárló számára fontos szempont, hogy a gép minél kevesebb áramot és vizet fogyasszon. Az egyesület szerint ennek ellenére a teszten szereplő készülékek között többnél a víz- és energiatakarékosság éppen az alapfunkció, vagyis a mosás, öblítés, centrifugálás rovására megy. Némi utánajárással azonban a 120 ezer és 300 ezer közötti árkategóriában is lehet olyat találni, amelyik nem energiafaló, mégis tiszta, jól kiöblített és kicsavart ruhát produkál.

A részletes eredményekért kattints ide, ha pedig szükséged van egy kis segítségre, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni még a döntésnél, olvasd el alábbi cikkünket is:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek