Így hárítsd el a dugulást, ha nincs vécépumpád

A folyékony szappan és a forró víz csodákra képes. Mutatjuk, hogyan orvosolhatod velük a problémát.

Nincs is rosszabb annál, amikor a vécét lehúzva váratlanul emelkedni kezd a vízszint, és olyan dolgokat hoz a felszínre, amikről inkább örökre megfeledkeznél. A helyzet már önmagában is alkalmas lehet a nyugalmad megzavarására – hát ha még kiderül, hogy egy árva vécépumpa sincs a látóhatáron belül. Igen, ez tényleg szar ügy, de a Lifehacker szerint van belőle kiút.

Dolgozz azzal, amid van

Ez a trükk az otthon és idegenben előidézett dugulásoknál is segíthet, végrehajtásához pedig csak forró vízre és folyékony szappanra lesz szükséged. A hangsúly itt a forrón van, ezért fontos, hogy alaposan kiengedd a csapot. Amíg felmelegszik a víz, keress valamilyen folyékony szappant. A legjobban a mosogatószerrel jársz, de ha például vendégségben vagy és nincs más opciód, megteszi a kézmosáshoz használt folyékony szappan, sőt akár a sampon is. Ha beleöntesz egy nagyobb adagot a vécébe, egyfajta síkosítóként fog működni, így segíthet felszámolni a dugulás forrását.

Az Apartment Therapy további alternatívaként az Epsom-sót és a fürdőbombát ajánlja, de beválhat néhány csészényi fehérítő és egy csészényi poralapú mosogatószer is. Igazából bármi megfelel, ami síkosító hatású vagy képes pezsegni.

Mindenkivel megesik
Mindenkivel megesikbeyhanyazar / Getty Images Hungary

Kínáld meg forró vízzel

Ha megvagy a síkosítással, jöhet a második lépcsőfok. Keress egy poharat vagy tárolóedényt – jobb híján a fogkefetartót is használhatod –, és kezdj el forró vizet töltögetni a csészébe. Még egyszer: minél melegebb a víz, annál hatásosabb. Nyugodtan belemehet akár 4 liter is, vagy amennyit a túlcsordulás veszélye nélkül bele tudsz tölteni.

Néhány perc múlva a vízszintnek el kell kezdenie csökkenni. Ekkor vess be egy újabb adag folyékony szappant és forró vizet, majd várj újabb pár percet. Most jön az igazság pillanata: próbáld meg lehúzni a vécét. Remélhetőleg azt fogod látni, hogy a lefolyó víz a dugulást is magával viszi.

Alkalmazz fizikai erőt

Ha a szappanos, forró vizes módszer nem vezet eredményre, kénytelen leszel drasztikusabb módszerekhez folyamodni. Ragadd meg a WC-kefét vagy egyenesíts ki egy fém ruhafogast – vagy ha igazán kétségbeesett vagy, bújtasd a kezed egy nejlonzacskóba –, és tegyél pumpáló mozdulatokat a lefolyó irányába. Még ha rumlit is csinálsz, utána még mindig feltakaríthatsz. Kevésbé lesz problémás, mint ha érintetlenül hagynád a dugulást. Vendégségben vagy és semmi nem segít? Akkor nincs mit tenni, fordulj a házigazdához, kérdezd meg tőle, hol rejtegeti a WC-pumpát. Kínos lesz? Igen. De a végére mindketten jól jöhettek ki belőle.

Végezetül még egy jó tanács: a vécé nem szemetes, ne használd annak, mert komoly problémák származhatnak belőle!

Oszd meg másokkal is!
Mustra