12 tipp, hogy gyorsabban tudj gépelni

Akár írással foglalkozol, akár más munkakörben kell gyakran gépelned, netán hobbiból blogot vezetsz, vagy a következő regénysiker megalkotásán ügyködsz, a gyors gépírás nagyon hasznos lehet számodra. Néhány egyszerű tanács segítségével könnyen felturbózhatod a gépelési sebességedet.

A gyorsabb gépeléssel időt takarítasz meg, és eredményesebb leszel a munkádban. Senki sem születik azonban klaviatúravirtuózként – de a billentyűkön való zongorázás képessége kellő gyakorlással fejleszthető. Ehhez nyújt segítséget a Lifehack szerzője.

1. Ideális munkakörnyezet

Teremtsd meg az ideális munkakörülményeket: dolgozz tiszta, kényelmes és megfelelően szellőztetett helyiségben. Lehetőleg ülj rendesen az asztalnál, és ne fekve, a laptoppal vagy a klaviatúrával az öledben láss neki a munkának.

2. Jó testtartás

Ülés közben a legjobb, ha egyenesen tartod a hátad, a lábaid pedig kis távolságra egymástól, stabilan állnak a földön. Helyezd úgy a csuklóidat, hogy a kezeiddel átfoghasd a billentyűzetet, a fejed pedig tartsd úgy, hogy a legjobb szögből láthasd a monitort. A szék megfelelő beállítása is sokat segít.

Így gépelj gyorsabban
Így gépelj gyorsabbanGeber86 / Getty Images Hungary

3. Kényelem

Akkor jó a testtartásod, ha nem érzed kényelmetlennek, és ezért képes vagy hosszabb időn át megtartani. A folyamatos helyezkedés és izgés-mozgás a széken jócskán lelassíthatja a munkát.

4. Vakon gépelés

A vakon gépelés a gyorsaság egyik titka. Ha memorizálod, melyik billentyű hol található, sokkal könnyebben dolgozhatsz, mert nem kell folyamatosan a klaviatúrát bámulnod. Az alábbi videó segíthet a könnyebb eligazodásban.

5. Gépelés hangosan

Egy másik jó módszer rá, hogy megjegyezd a billentyűk sorrendjét, ha gépelés közben csak a képernyőt nézed, és hangosan kimondod a leütött betűk nevét. A képernyőn azonnal látod, hogy tényleg a megnevezett billentyűt nyomtad-e le.

6. Lassan, de biztosan

Kezdetben mindenkinek sután megy a vakon gépelés, ezért érdemes lassan elkezdeni, és fokozatosan növelni a sebességet.

7. Ne nézd a kezed

A vakon gépelés lényege, hogy a kezed ösztönösen megtanulja a billentyűk sorrendjét, ezért bármennyire is nehéz, a tekinteted mindig tartsd a képernyőn, és soha ne a billentyűzeten.

8. Gyakorolj minden nap

A villámgyors gépelés elsajátítása hosszú folyamat, amely kitartást és rendszeres gyakorlást igényel.

9. Segítség az internetről

Számos online játék és weboldal létezik, ezek célja a gyorsabb gépelés oktatása. Néhány közülük: Typing Club, The Typing Cat, Typing.com.

10. Diktálás utáni írás

Kérd meg egy ismerősödet, hogy diktáljon neked valamit, esetleg gépeld le egy tévéműsor szövegét.

11. Kövesd nyomon a fejlődésed

Fontos, hogy belődd magadnak a kényelmes gépelési sebességet ahelyett, hogy a gyorsaságot hajszolnád.

12. Iratkozz be egy tanfolyamra

Ha egyedül nem megy, keress fel egy gépírótanfolyamot, ahol szakemberektől tanulhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek