Így hozd ki a legtöbbet a mobilod eladásából

Adunk néhány praktikus tippet, hogy feljebb tornászhasd a készülék értékét.

A legfrissebb hírek szerint egy Galaxy S10 készülék akár 50 százalékot is veszíthet az árából alig 30 nap leforgása alatt, ami jól szemlélteti, hogy mi történik egy okostelefonnal a vásárlás után: abban a pillanatban, hogy használatba veszed, meredeken csökkenni kezd az értéke. A mobilbirtoklás másik rákfenéje, hogy egy hűtőgéppel vagy egy autóval ellentétben nincs az a típus, amit 10-20 éven át tartogatnánk. A legtöbb ember a hűségidő lejártával a csere mellett dönt, ilyenkor pedig nagyon nem mindegy, hogy mennyi pénzért sikerül túladni a régi készüléken. A CNET összeszedte, mit érdemes tenni, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az ügyletből.

# Legyen tokod

Igen, tudjuk, elcsúfítja a mobilod tökéletes dizájnját, de ha nem akarod, hogy összekarcolódjon, vagy ami még rosszabb, összetörjön a készülék, jobban teszed, ha mégis megbarátkozol a gondolattal.

A tokot tanácsos még azelőtt megvenned, hogy beszerzed a következő telefonodat. Attól, hogy új, még simán leejtheted, amint kiveszed a dobozból. A termék, amit keresel, teljesen lefedi a mobil hátoldalát, és körbeöleli a sarkait is.

Egy védőtok sok fejfájástól kímélhet meg
Egy védőtok sok fejfájástól kímélhet megbyakkaya / Getty Images Hungary

# Vegyél kijelzővédőt

Méghozzá azon nyomban! A kijelzővédő szintén nem az esztétika csúcsa, de később még hálás leszel magadnak érte, hogy gondoltál rá. Főleg, ha nem a műanyagot, hanem az üveget választod. Ha bekövetkezik a legrosszabb rémálmod, és elejted a mobilod, nem a képernyője fog betörni, hanem a kijelzővédő.

Ha biztosra akarsz menni, érdemes vásárolni belőle egy tartalékot is. Amennyiben az elsőnek baja esik, a telefonod így egy pillanatra sem marad védelem nélkül. A kijelzővédőn amúgy sincs értelme spórolni, mivel a karcolások és törések kiküszöbölésével többszörösen visszahozza az árát.

# Tartsd meg a dobozát

És az összes tartozékát is. A doboz tartalma minél közelebb áll az eredeti állapotához, annál több pénzre számíthatsz a készülékért. És mi van a tokkal? Nyugi, azt is eladhatod vele együtt.

# Tisztítsd meg

Ez is kötelező elem a mobil eladásánál, hiszen, ha láthatóan vigyáztál rá és kifogástalan állapotban van, sokkal vonzóbb lesz a vevők számára. Ha viszont elmulasztod, benne van a pakliban, hogy nem fogod megkapni érte a remélt árat. És ha már belelendülsz, tisztogasd meg a telefon tartozékait is, hogy a készülék a legjobb arcát mutathassa.

Gondoskodj róla, hogy a mobilod minél jobb állapotban legyen
Gondoskodj róla, hogy a mobilod minél jobb állapotban legyenManuel-F-O / Getty Images Hungary

# Javíttasd meg

Ha betört a mobilod kijelzője vagy, mondjuk, vízkárt szenvedett, még akkor is képvisel valamilyen értéket, csak értelemszerűen lényegesen kevesebbet, mint amennyit hibátlanul érne. Ilyenkor sok esetben megéri bevállalni a javíttatással járó vesződségeket és költségeket. Ha kétségek gyötörnek, hogy tényleg van-e értelme, akkor nézz utána, hogy mennyibe kerül egy hasonló telefon ugyanazzal a hibával, illetve hibátlanul, majd vesd össze az összegeket a javíttatás költségeivel. Ha a különbség tetemes, meg is kaptad a választ.

# Mit kell még tudnom?

Most, hogy már mindent megtettél a sikeres eladásért, már csak annyi a teendőd, hogy biztonsági másolatot készíts a telefon tartalmáról, illetve visszaállítsd gyári állapotba. Így gondoskodhatsz róla, hogy a fotóid és minden egyéb adatod biztonságban legyen.

Bizonyos esetekben egyébként magad is megjavíthatod a leesett vagy elázott mobilt. Máris mutatjuk, hogyan: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek