Mire jók a billentyűzet lábai? Nem, nem arra, hogy kényelmesebb legyen a gépelés

Azt hitted, hogy kihajtott lábakkal majd kényelmesebb lesz a csuklódnak? Hát nem!

Bár sokan nyilvánvalónak veszik, hogy a billentyűzet lábai a jobb ergonómiát szolgálják, a Lifehacker szerint nem egészen erről van szó. De akkor mégis mire megyünk azzal, ha kihajtjuk őket? Van valami egyéb funkciójuk? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban most ezt a talányt is megfejtjük.

Ne dőlj be!

A BakkerElkhuizen billentyűzetgyártó egy lényegre törő posztban ismertette a lábak valódi célját. Itt azt írják, hogy mindenekelőtt különbséget kell tenni azok között a felhasználók között, akik tudnak vakon gépelni és akik nem (ők jellemzően két ujjal pötyögnek). Az utóbbi embercsoport számára a kihajtott lábak egyetlen előnye, hogy a döntött állásnak hála jobban láthatják a billentyűket.

És mi van a vakon gépelőkkel? Nos, nekik semmi szükségük arra, hogy kihajtsák a lábakat. Már csak azért sem, mert ez a pozíció egy bizonyos ponton túl káros lehet a csuklóra nézve. Éppen ezért a profi gépelőknek azt lehet ajánlani, hogy ne babráljanak a lábakkal, és lehetőség szerint relatív vékony kialakítású billentyűzetet válasszanak. Több tanulmány egyébként arra jutott, hogy ergonómiai szempontból még előnyösebb, ha a klaviatúrát hátrafelé döntve (vagyis negatív dőlésszögbe állítva) használják.

Ettől nem lesz jobb a csuklódnak
Ettől nem lesz jobb a csuklódnakmilan2099 / Getty Images Hungary

Most akkor kihajtsam vagy ne?

A lényeg a következő. Ha rá kell nézned a billentyűkre gépelés közben, akkor érdemes lehet kihajtanod a lábakat. Ha viszont nem, nyugodtan mellőzheted őket – főleg, ha újabb modellt használsz. Amennyiben vízszintes helyzetben nem lenne kellőképpen kényelmes a gépelés, valószínűleg túl alacsonyan ülsz. Ebben az esetben próbáld magasabbra állítani a széked, hogy javíts a helyzeten.

Apropó, billentyűzet. Tudod, hogy mik azok a kis vonalkák az F és J betűkön? Ha nem, alábbi cikkünkből megtudhatod:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek