Így éleszd újra a szikkadt kenyeret

A kenyered többet érdemel annál, mint hogy a kukában végezze! Mutatunk pár trükköt, hogy elkerüld az értelmetlen pazarlást.

Valószínűleg veled is megtörtént már, hogy vettél egy frissen kisült, illatozó kenyeret, amiről már eleve tudtad, hogy nincs az az isten, hogy egyedül meg tudnád enni, így végül annyira kiszáradt, hogy szögeket verhettél volna be vele a falba. Az a jó, hogy a Popular Science szerint több módja is van annak, hogy új életet lehelj egy szebb napokat is látott veknibe.

Ha csak kiszáradt, még menthető

Francisco Migoya, a Modernist Cuisine vezető séfje és a kenyérbibliának tekinthető Modernist Bread társszerzője szerint abban a pillanatban, ahogy a kenyeret kiveszik a sütőből és elkezd kihűlni, beindul egy retrogradációnak nevezett folyamat, ami a benne lévő keményítőt érinti. Ennek során a keményítőmolekula szerkezete megváltozik és kristályosodni kezd, ez pedig kiszorítja a vizet a kenyérből, ami így lassan, de biztosan kiszárad.

A kovászos kenyerek akár 6 nap után is ehetők maradnak
A kovászos kenyerek akár 6 nap után is ehetők maradnakDougal Waters / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a szikkadás természetes folyamat, a hőmérséklet szabályozásával könnyedén késleltethető vagy akár meg is állítható. Ha biztosra akarsz menni, a kovászos kenyér lehet az egyik legjobb dobásod, mivel magas savtartalma révén tartósítószerek nélkül is tovább tartható el más fajtáknál. Migoya azt mondja, a sütéstől számítva akár 6 napig is fogyasztható marad. A magasabb zsírtartalmú kenyérfélék, mint a focaccia, a briós vagy a panettone – amelyek nagyobb mennyiségű olaj vagy vaj felhasználásával készülnek – szintén hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, így ha eddig nem tetted volna, érdemes megismerkedned velük. 

Penész = kuka 

Amikor a keményítő elkezdi kiszorítani a vizet, a nedvesség a kenyér felszínére jut, és ez nemcsak a kéreg ropogós állagára van negatív hatással, de tökéletes környezetet teremt a penész számára is. Ahogy ezek a kékes, zöldes foltok felütik a fejüket, nincs visszaút: azt már kénytelen leszel kidobni.

Előzd meg a szikkadást

Ha egyedül élsz, és esélytelennek érzed, hogy megegyél egy egész kenyeret mielőtt még baja lenne, a fagyasztás a megoldás. A hűtővel hiába is próbálkozol, mert a hőmérséklete nem elég alacsony ahhoz, hogy megállítsa a kiszáradást. 

Migoya azt javasolja, hogy vágd fel a kenyeret, és 5-6 szeletes adagokra osztva fagyaszd le. Amikor el akarod fogyasztani, csak annyi lesz a dolgod, hogy néhány perc alatt felmelegíted a kenyérpirítóban, a sütőben vagy egy serpenyőben.

A fagyasztóban nem lesz baja
A fagyasztóban nem lesz bajasmileitsmccheeze / Getty Images Hungary

Éleszd újra a sütőben

Igen, van mód arra, hogy visszahozd kedvenc kenyered az életbe. Nem, nem kell hozzá defibrillátor, és nem is kell a csap alá tartanod, ahogy azt egyes internetes tippek javasolják. Migoya ezt teljesen abszurd ötletnek nevezi, hiszen a víz, amire szükséged van, már eleve megtalálható a kenyérben.

A megoldás roppant egyszerű. Csomagold be a kenyeret alufóliába, majd rakd be a 170 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Addig kell melegítened, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 77 fokot – ezt egy maghőmérővel ellenőrizheted. Az eredmény: a keményítő újra felszívja a vizet, így gyakorlatilag olyan lesz, mintha egy vadonatúj kenyeret kapnál.

Használd fel más formában

Ha csak azután kaptál észbe, hogy a kenyér teljesen megkeményedett, még akkor sincs minden veszve. Ledarálva például kenyérmorzsaként születhet újjá. Egy száraz bagettből vagy más sovány kenyérféléből – ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz zsírt – krutont is készíthetsz. Csak kockázd fel, hintsd meg egy kevés sóval, borssal és olívaolajjal, esetleg ízlés szerint reszelt fokhagymával és oregánóval, majd rakd be a sütőbe, amíg ropogósra nem sül. Erre a célra a kovászos kenyerek is alkalmasak, amelyek még tovább képesek megőrizni ropogós állagukat. A kruton levesekhez és salátákhoz is kiváló, Migoya azonban elsősorban a panzanellát ajánlja, ami egy aprított paradicsommal és friss bazsalikommal megpakolt toszkán kenyérsaláta.

És ezzel még nincs vége! A kenyérpuding az egyik legízletesebb módja annak, hogy megmentsd a kidobástól a szikkadt kenyeret. Csinálhatod édesre, desszertnek, sósan pedig főételként is megállja a helyét. További tippek a kenyér tartósításához itt: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek